Pepparrotskött med kokt potatis
Publicerat:
2020-04-20Tillagningstid:
Ingredienser
4portioner
- 1kgkalvbringa
- 2litervatten
- 1lök, gul
- 2morötter
- 100gpalsternacka
- 100grotselleri
- 5lagerblad
- 2dlvispgrädde
- ca 2tskättika, 12 %
- ca 2tskströsocker
- 3msksmör
- 3mskvetemjöl
- 1-2dlpepparrot, fint riven
- salt och peppar
Så lagar du
1. Skär kalvbogen i 5 x 5 cm stora bitar. Lägg i en kastrull och häll på kallt vatten så att det täcker med råge.
2. Skala löken och lägg i kastrullen. Koka upp och skumma av.
3. Lägg i lagerblad. Låt koka tills köttet börjar bli mört, ca 1 timme.
4. Skala och dela morötter, palsternacka och rotselleri i fina grytbitar. Lägg i kastrullen och koka tills köttet är mjukt – det tar ca 45 minuter. Tiden beror lite på köttets kvalitet.
5. Lyft upp köttet och grönsakerna och sila buljongen. Tillsätt grädde, ättika, salt och socker. Smaka av tills du har hittat rätt balans.
6. I en ny kastrull, smält smör och vetemjöl samman. Häll i den varma smaksatta buljongen lite i taget och koka samman till en slät och fin sås.
7. Lägg i kött och rotfrukter och rör till sist ner pepparroten.
8. Smaka av med lite salt och peppar. Servera med nykokt potatis