Pernodflamberade räkor med sötpotatis Julienne

Pernodflamberade räkor med sötpotatis Julienne.

Publicerat:

Tillagningstid:

En enkel men smakrik förrätt – eller rätt på tapasbordet – som tar dig till Medelhavet.

Ingredienser

4portioner

Räkor

  • 500g
    skalade råa eller frysta vannameiräkor, välj ASC-märkta
  • 1
    färsk röd chili
  • 2klyfta(or)
    vitlök, finhackade
  • 10-15cm
    lakritsrot
  • 1dl
    olivolja
  • salt
  • ca ½dl
    Pernod

Sötpotatis Julienne

  • 1
    sötpotatis
  • havssalt
  • vetemjöl
  • frityrolja, tillräckligt för att fritera sötpotatisen
  • svartpeppar

Till servering

  • spansk körvel
  • färska kryddor
  • wasabikräm eller annan dippsås efter smak

Så lagar du

Räkor i marinad

1. Om räkorna är frysta, låt dem tina på tidningspapper.

2. Skölj chilin, skala vitlöken och finhacka båda. Blanda chili, vitlök och lakritsrot, bruten i bitar, i en stekpanna. Slå olivolja över. Låt gärna stå i rumstemperatur någon timme.

Sötpotatisen

1. Skala och skölj sötpotatisen och strimla den med en juliennestrimlare. Lägg sötpotatisstrimlorna på hushållspapper och salta lätt. Vänd dem sedan snabbt i lite vetemjöl.

2. Häll frityrolja i en kastrull; värmen ska upp till 170 grader för att du ska kunna fritera bra.

3. Fritera strimlorna tills de börja mjukna. Fritera i omgångar om 2 min för att få upp en krispighet. Rör om då och då. Tips! Det går fortare med ett lock på pannan. Låt fettet droppa av strimlorna på hushållspapper eller i en metallsil.

4. Peppra och salta eventuellt före servering.

Flambera räkorna

1. Hetta upp pannan och fräs räkorna hastigt i oljan tills de blir rosa. Salta lätt.

2. Flytta pannan så att den inte står under köksfläkten.

3. Slå på Pernod och hetta upp. Tänd på spriten och skaka om tills lågorna slocknar. Obs! Ha gärna ett lock bredvid om lågorna blir för stora.

4. Servera på en bädd av spansk körvel, följt av sötpotatis och med några räkor på toppen. Dekorera gärna med en färsk krydda. Avnjuts med fördel med wasabikräm eller annan dippsås som du tycker om.

Obs!

När man friterar är det viktigt att köksfläkten är avstängd och att man har ett lock nära till hands om det mot förmodan skulle börja brinna. Häll aldrig vatten i het olja. Fritera inte heller för mycket på samma gång, då sjunker temperaturen på oljan.

Dela det här receptet med dina vänner!