Persimonbröd smaksatt med earl grey-te
Tillagningstid:
Publicerat:
2016-03-11Tillagningstid:
Sött och fruktigt bröd med smak från earl grey-te. Här används två varianter av frukten persimon, även kallad sharonfrukt.
Ingredienser
Karamelliserad persimon
- 1 stmogen persimon (sharonfrukt) av sorten fuyu
- 50 gosaltat smör
- ¼ tsksalt
- 50 gljust muscovadosocker (el. farinsocker)
Deg
- 100 gosaltat smör
- 1 dlolivolja
- 1 mskearl grey-te
- ca 4 stmogna persimonfrukter av sorten hachiya (ska bli 3 dl puré)
- 250 gvetemjöl (ca 4 dl)
- 1 tsksoda
- 1 tskbakpulver
- 1 tsksalt (½ tsk om du använder normalsaltat smör)
- 2 stägg
- 150 gljus muscovadosocker (eller farinsocker)
Så lagar du
Karamelliserad persimon
1. Ta fram en brödform och smöra den och klä den med bakplåtspapper.
2. Skala och skär frukterna i ca ½ cm tjocka, runda bitar.
3. Smält smöret, saltet och sockret i en panna och låt bubbla i ca 1 minut till en sirap.
4. Häll sirapen i brödformen och arrangera frukten fint på botten av formen.
Deg
1. Värm ugnen till 175°. Smält smöret och blanda i olivoljan och earl grey-teet. Låt svalna en stund.
2. Skala och mosa 3-4 persimonfrukter till en slät puré (t.ex. med hjälp av en stavmixer).
3. Blanda mjöl, soda, bakpulver och salt i en skål.
4. Blanda samman fett- och teblandningen, 3 dl fruktpuré och socker.
5. Vispa kraftigt ned ett ägg i taget tills du har en jämn smet. Vänd sedan ner mjölblandningen.
6. Häll degen i formen ovanpå frukten och grädda i ca 50-60 minuter. Prova med en sticka, den skall inte vara kladdig.
8. Låt svalna en stund och slå upp brödkakan på en tallrik. Låt svalna och skär i bitar.
Tips
Du hittar oftast två olika varianter av persimonfrukter i butiken, fuyu och hachiya. Fuyun kan ätas omogen eftersom den innehåller mindre tanniner och därför ändå smakar sött. Den passar bra t. ex. till sallader. I kakan använder vi den som topping, för den håller sin form och ser snygg ut.
När du köper hachiyavarianten, skall du se till att den är riktigt mogen innan du äter den. Annars smakar den riktigt illa, för den innehåller så mycket tanniner. Om du köper dem som omogna, låt dem mogna i rumstemperatur tills de är riktigt mjuka.
Persimon kan du också använda för att smaksätta te med.