Persimonbröd smaksatt med earl grey-te

Skivat bröd. Grönsaker i förgrunden.

Publicerat:

Tillagningstid:

Sött och fruktigt bröd med smak från earl grey-te. Här används två varianter av frukten persimon, även kallad sharonfrukt.

Ingredienser

Karamelliserad persimon

  • 1st
    mogen persimon (sharonfrukt) av sorten fuyu
  • 50g
    osaltat smör
  • ¼tsk
    salt
  • 50g
    ljust muscovadosocker (el. farinsocker)

Deg

  • 100g
    osaltat smör
  • 1dl
    olivolja
  • 1msk
    earl grey-te
  • ca 4st
    mogna persimonfrukter av sorten hachiya (ska bli 3 dl puré)
  • 250g
    vetemjöl (ca 4 dl)
  • 1tsk
    soda
  • 1tsk
    bakpulver
  • 1tsk
    salt (½ tsk om du använder normalsaltat smör)
  • 2st
    ägg
  • 150g
    ljus muscovadosocker (eller farinsocker)

Så lagar du

Karamelliserad persimon

1. Ta fram en brödform och smöra den och klä den med bakplåtspapper.

2. Skala och skär frukterna i ca ½ cm tjocka, runda bitar.

3. Smält smöret, saltet och sockret i en panna och låt bubbla i ca 1 minut till en sirap.

4. Häll sirapen i brödformen och arrangera frukten fint på botten av formen.

Deg

1. Värm ugnen till 175°. Smält smöret och blanda i olivoljan och earl grey-teet. Låt svalna en stund.

2. Skala och mosa 3-4 persimonfrukter till en slät puré (t.ex. med hjälp av en stavmixer).

3. Blanda mjöl, soda, bakpulver och salt i en skål.

4. Blanda samman fett- och teblandningen, 3 dl fruktpuré och socker.

5. Vispa kraftigt ned ett ägg i taget tills du har en jämn smet. Vänd sedan ner mjölblandningen.

6. Häll degen i formen ovanpå frukten och grädda i ca 50-60 minuter. Prova med en sticka, den skall inte vara kladdig.

8. Låt svalna en stund och slå upp brödkakan på en tallrik. Låt svalna och skär i bitar.

Tips

Du hittar oftast två olika varianter av persimonfrukter i butiken, fuyu och hachiya. Fuyun kan ätas omogen eftersom den innehåller mindre tanniner och därför ändå smakar sött. Den passar bra t. ex. till sallader. I kakan använder vi den som topping, för den håller sin form och ser snygg ut.

När du köper hachiyavarianten, skall du se till att den är riktigt mogen innan du äter den. Annars smakar den riktigt illa, för den innehåller så mycket tanniner. Om du köper dem som omogna, låt dem mogna i rumstemperatur tills de är riktigt mjuka.

Persimon kan du också använda för att smaksätta te med.

Dela det här receptet med dina vänner!