Persiskt ris – grundrecept

Ris i säck.

Publicerat:

Tillagningstid:

När man lagar mat i Iran börjar man med riset. Det är det viktigaste på bordet – ett fluffigt och vällagat ris och man uppskattar både smak och doft. Det finns mer än ett tiotal olika rissorter i Iran och man blötlägger, sköljer, kokar och ångar det noggrant för att få ett riktigt gott ris. Ett perfekt ris ska vara så luftigt ”att man kan räkna riskornen, var för sig”, säger man i Iran.

Ingredienser

4portioner

  • 5dl
    ris, helst basmatiris
  • 1liter
    vatten
  • salt, 2-3 msk salt per liter vatten
  • 25g
    smör, cirka 2 msk

Så lagar du

1. Lägg riset i saltat vatten (2–3 msk salt per liter vatten) ett par timmar innan det ska kokas.

2. Skölj riset i ett durkslag under rinnande kallt vatten i flera omgångar.

3. Koka upp en teflonkastrull med dubbelt så mycket vatten som ris, här med 1 liter vatten, samt 1 tsk salt per

liter vatten. Lägg i det sköljda riset.

4. När vattnet kokar upp igen: lägg på lock och sänk värmen. Låt riset sjuda ca 15 minuter.

5. Häll över riset i ett durkslag och låt det rinna av.

6. Häll tillbaka riset i kastrullen och vänd det i smör med två gafflar. Täck kastrullen med en handduk eller linneduk och lägg på lock. Låt det stå och ånga på lägsta värme på plattan ca 8–10 minuter tills det är genomkokt; ta upp några riskorn och prova.

7. Ställ kastrullen på ett underlägg av trä och låt stå några minuter. Vänd riset med smör med hjälp av gafflar och en smörklick och servera.

Dela det här receptet med dina vänner!