Persiskt ris tahdig

Persiskt ris tahdig.

Publicerat:

Tillagningstid:

Ställ fram en saffransdoftande, knaperstekt tahdig på bordet och festmiddagen är perfekt! Det kräver lite omsorg för att bli perfekt och du tjänar på att satsa på ett riktigt bra ris och gott om tid när du sköljer riset. Pynta med bär, nötter och mynta och håva in komplimangerna runt bordet.

Ingredienser

6 - 8portioner

  • 8dl
    basmatiris
  • 2tsk
    salt till kokvattnet
  • 50g
    smör
  • 2msk
    rapsolja eller annan neutral olja
  • 1
    nypa saffranstrådar eller ½ g saffran
  • 2msk
    matyoghurt, rågade

Garnering

  • ½dl
    berberi, torkade körsbär eller tranbär
  • 1msk
    smör
  • ½dl
    pistagenötter, rostade
  • några blad mynta

Så lagar du

1. Skölj riset väl. Låt det gärna ligga i blöt ett par timmar i saltat vatten. Skölj igen. Vattnet ska bli helt klart.

2. Koka upp rikligt med vatten i en kastrull. Lägg i salt och ris och koka i 5 minuter. Riset ska ha mjuknat något men fortfarande ha hård kärna. Häll av i ett durkslag.

3. Hetta upp olja och smör i en kastrull eller stekpanna med teflonbotten och som har ett tättslutande lock.

4. Rör ner saffran och yoghurt i smöret.

5. Häll på riset. Gör några hål i riset med handtaget av en träsked. Sätt på lock och täck gärna med en handduk så det är riktigt, riktigt tätt.

6. Stek först riset på ganska hög värme i cirka 10 minuter. Sänk värmen till ett minimum och låt kastrullen stå kvar på plattan och ånga av i ytterligare 45 minuter.

7. Låt svalna lite innan du med ett bestämt handgrepp välter upp riset på en tallrik så att den knapriga botten hamnar högst upp.

8. Stek berberi eller körsbär i lite smör och lägg på toppen tillsammans med finhackade pistagenötter och lite extra mynta.

Dela det här receptet med dina vänner!