Pide - piroger från Turkiet

Pide, turkiska piroger.

Publicerat:

Tillagningstid:

Baka dina egna piroger och fyll med till exempel korv, lamm eller grönsaker. Allt passar i en pirog.

Ingredienser

  • 650g
    vetemjöl
  • 1paket
    jäst
  • ½tsk
    socker
  • ½tsk
    salt
  • 300ml
    ljummet vatten
  • 1msk
    smör
  • 100ml
    ljummen mjölk

Fyllning - nedaståeende är ett förslag men du kan fylla med vad du vill.

  • 450g
    hackat nötkött eller lammkött
  • 2st
    lök
  • ½st
    konserv hackade tomater eller 4 färska tomater i tärningar
  • ¼tsk
    peppar
  • 1tsk
    salt
  • riven ost eller färsk mozzarella
  • eventuellt 1 ägg

Så lagar du

1. Smula ned jästen i vattnet och rör så att den löses upp.

2. Tillsätt smöret och häll i mjöl lite åt gången medan du rör om.

3. Tillsätt salt och socker och knåda degen tills den är jämn och smidig.

4. Låt degen jäsa övertäckt och i 30 minuter, dela sedan upp den i  8-9 bitar.

5. Forma alla degbitar som bollar och täck med med en kökshandduk.

6. Hacka lök och kött och tillsätt sedan tomater, salt och peppar. Låt sjuda i 10 minuter och smaka av.

7. Strö ut mjöl på en passande yta och kavla ut en boll åt gången så att den blir platt och rektangulär.         

8. Fördela 2-3 matskedar fyllning på varje utkavlad deg. Böj kanterna inåt så fyllningen håller sig på plats.

9. Lägg 2-3 piroger åt gången på en plåt med bakplåtspapper.

10. Strö över ost och toppa eventuellt med ett ägg som knäcks över fyllningen.

11. Baka pirogen på 250° i ca 10-15 minuter tills kanterna är gyllene. Ta sedan ut ur ugnen och pensla kanterna med smält smör.

Dela det här receptet med dina vänner!