Piroger med lammkorv och surkål/sidfläsk och äpple

Piroger med lammkorv och surkål/sidfläsk och äpple

Ingredienser

12 - 15portioner

  • 25g
    jäst - ett halvt paket
  • 1 1/2 dl
    mjölk
  • 50g
    rumsvarmt smör
  • 1st
    ägg
  • 1/2 tsk
    salt
  • 6dl
    vetemjöl
  • 1st
    ägg för pensling

Fyllning 1

  • 1 st
    gul lök
  • ca 100 g
    kryddig lammkorv
  • 1dl
    surkål
  • 1msk
    olivolja
  • 1msk
    smör

Fyllning 2

  • 1st
    gul lök
  • 1msk
    smör
  • 1msk
    olja
  • 100g
    rökt sidfläsk
  • 1/2 st
    äpple
  • bladpersilja
  • 1/2 dl
    pinjenötter
  • salt och svartpeppar

Så lagar du

Smula jästen i en bunke.

Rör ut jästen med en skvätt mjölk och häll sedan i resten av mjölken. Rör ner ägget och smöret i klickar. Häll i salt och mjöl. Blanda degen ordentligt med händerna eller degblandare tills den släpper från kanterna av bunken. Strö över lite mjöl och lägg över en bakduk. Låt degen jäsa i 1 – 1 1/2 timme. Medan degen jäser – förbered fyllningen.

Fyllning 1
Hacka löken fint och stek den mjuk i smör och olja., Skär korven i tärningar och blanda ner den med löken. Stek i några minuter. Blanda tills sist ner surkål.

Fyllning 2
Hacka löken fint och stek den mjuk i smör och olja. Skär sidfläsk i små tärningar, hacka även äpple, persilja och pinjenötter och blanda ner allt med löken. Salta och peppra.

Sätt ugnen på 200 grader. Strö lite mjöl över bakbordet och tippa ut den färdigjästa degen. Kavla ut den degen så den är ungefär en halv centimeter tjock. Tryck ut runda kakor med glas eller skål med tunna kanter – kakorna ska vara ungefär 12 centimeter tvärs över. Lägg ett par matskedar fyllning på varje kaka och vik upp kanterna. Knip ihop kanterna med fingertopparna så att ingen fyllning läcker ut. Lägg över pirogerna på en plåt med bakplåtspapper. Pensla pirogerna med uppvispat ägg. Sätt in plåten i ugnen och grädda dom i 15 minuter. Ät pirogerna kalla eller varma.

Dela det här receptet med dina vänner!