Piroger med olika sorters fyllning

Piroger med olika sorters fyllning

Publicerat:

Tillagningstid:

Detta kan vara den lyxigaste formen av picknickmat som finns. Smakrika och vackra piroger gör vem som helst glad, speciellt om man serverar dem med gott sällskap. Fyllningen kan varieras i det oändliga. Här kommer ett antal olika alternativ som fungerar utmärkt var och en för sig eller i kombination med varandra. Gör en eller flera. Låt fantasin och viljan sätta gränserna.

Ingredienser

4portioner

Pajdeg

  • 7dl
    siktat dinkelmjöl
  • 175g
    smör, i tärningar
  • 1st
    ägg
  • ½tsk
    salt
  • 4msk
    vatten
  • 1st
    ägg, lätt uppvispat - till pensling

Ostmassa

  • 500g
    ricotta
  • 100g
    fetaost (valfritt)
  • 5dl
    riven hårdost (valfri sort)

Fyllningar till piroger:

    Rostad paprika

    • 2st
      spetspaprika
    • 2kvist(ar)
      rosmarin
    • salt
    • olivolja
    • ½st
      citron, skal

    Bakad portabellosvamp

    • 2-3st
      portabellosvampar
    • 2klyfta(or)
      vitlök
    • 2kvist(ar)
      timjan
    • olivolja
    • salt

    Rostad potatis

    • ca 300g
      potatis (går utmärkt med kall kokt potatis)
    • 10st
      salviablad, grovt hackade
    • olivolja
    • salt och peppar

    Bakade tomater

    • 500g
      små tomater
    • 3-4kvist(ar)
      färska örter (ex. timjan, salvia, rosmarin eller basilika)
    • ½st
      citron, saft
    • olivolja
    • salt

    Stekt salsicca

    • 2st
      salsicca korvar

    Förslag på topping

    • ramslök, hackad
    • salladslök, hackad
    • pinjenötter
    • linser eller bönor, färdigkokta

    Så lagar du

    Pajdeg

    1. Mixa mjöl, smör och salt i en matberedare tills det blir fina smulor.
    2. Tillsätt ägg och vatten och mixa tills det börjar bildas en deg.
    3. Kavla ut degen till ½ centimeters tjocklek på ett mjölat bakbord och skär ut rundlar, cirka 10 cm i diameter. Ta hjälp av en tallrik eller något annat runt. Lägg rundlarna på bakplåtspapper och låt stå i kylen i minst 30 minuter. Du kan stapla dem på varandra, bara du har bakplåtspapper emellan.
    4. Lägg ostmassa och valfri fyllning i mitten på en rundel. Vik på hälften och nyp samman kanten.
    5. Pensla med uppvispat ägg. Lägg på plåt och baka i ugn 200 grader ca 15-20 minuter tills de har fått fin färg. Servera dem varma eller kalla.

    Ostmassa

    1. Blanda samman alla ingredienser i en bunke. Klart.

    Fyllning till piroger:

    Rostad paprika

    1. Dela paprikan på längden och ta ur kärnorna. Lägg i en ugnsfast form. Hacka rosmarin och strö över.
    2. Ringla över olivolja och salta. Baka i ugn 200 grader i 15 minuter. Ta ut och skär ner paprikan i mindre bitar. Blanda samman med citronskal och smaka av med salt.
    3. Låt svalna innan du fyller pirogerna.

    Bakad portabellosvamp

    1. Lägg svampen med undersidan uppåt i en ugnsfast form. Hacka vitlök och timjan och lägg det i svamparna.
    2. Salta och ringla rikligt med olivolja över svampen. Baka i ugn 200 grader i 15 minuter. Skär ner svampen i mindre bitar. Rör runt och smaka av med salt om det behövs.
    3. Låt svalna innan du fyller pirogerna.

    Rostad potatis

    1. Skär potatisen i skivor och lägg i en ugnsfast form. Gnid in potatisen i olivolja. Salta, peppra och strö över salvia. Rosta potatisen i ugn 200 grader i ca 15 till 20 minuter.
    2. Låt svalna innan du fyller pirogerna.

    Bakade tomater

    1. Dela tomaterna på hälften. Lägg i en ugnsfast form tillsammans med övriga ingredienser och baka i ugn 200 grader i ca 15 minuter. Låt svalna. Smaka av med salt.
    2. Låt svalna innan du fyller pirogerna.

    Stekt salsicca

    1. Ta ut köttet ur korvskinnen och stek det i stekpanna eller i ugn 200 grader i en ugnsfast form. Låt svalna innan du fyller pirogerna.

    Toppings

    • Dessa toppings fungerar fint med med alla fyllningar. Dessa kräver ingen tillagning.

    Dela det här receptet med dina vänner!