Pitepalt

Pitepalt med stekt fläsk och rårörda lingon.

Publicerat:

Tillagningstid:

Så här enkelt gör du egen pitepalt.

Ingredienser

8portioner

  • 10st
    råa potatisar, gärna mandelpotatis
  • 1dl
    mjölk
  • 1,5tsk
    salt
  • 4dl
    kornmjöl
  • 2-3dl
    vetemjöl
  • 300g
    rökt sidfläsk

Så lagar du

1. Koka upp 5 l vatten med 3 msk salt.

2. Tärna fläsket. Skala och riv potatisen fint. Krama ur vattnet och tillsätt mjölken.

3. Blanda potatis, salt och mjöl.

4. Ta en degklick, lite mindre än en tennisboll och rulla den till en boll.

5. Ta mjöl på två fingrar och tryck till så att det blir plats för en matsked fläsk.

6. Lägg i fläsket och rulla palten till en boll. Sänk ned paltarna, efter hand de blir klara, i det kokande vattnet. Använd en träslev och rör om försiktigt.

7. När sista palten sänkts ned i grytan låter man samtliga paltar koka i 45 minuter.

8. Om det finns fläsk kvar kan du knapersteka det.

9. Serveras med lingonsylt, kallt smör och det knaperstekta fläsket. Till det dricker man mjölk.

Dela det här receptet med dina vänner!