Pizza bianca

Pizza bianca

Publicerat:

Tillagningstid:

Denna romerska pizza har kanske lite oväntade ingredienser för den som är van vid att beställa en Margherita, men det här är lite mer av en gourmetpizza och kan precis som vanlig pizza varieras i det oändliga.

Ingredienser

8portioner

Deg

  • 1paket
    jäst
  • 4dl
    fingervarmt vatten
  • 2msk
    olivolja
  • 1tsk
    honung
  • ½tsk
    salt
  • 10dl
    vetemjöl special + lite extra för utbakning

Topping

  • 1paket
    ricotta
  • 2msk
    olivolja
  • 3st
    mozzarellor à 125 gram
  • hyvlad blomkål
  • färska örter som salvia, timjan och rosmarin
  • 1st
    citron (skalet)
  • ½dl
    pinjenötter
  • ruccolasallad
  • halverade körsbärstomater

Så lagar du

1. Smula jästen mellan fingrarna i bunken. Häll i en skvätt vatten och rör ut jästen. Häll i olivolja, honung och salt och rör om. Häll i resten av vattnet.

2. Häll på mjöl men spara ½ deciliter till utbakningen. Knåda ordentligt tills du har en jämn deg (använd gärna degkrokarna på elvispen). Lägg över en bakduk och låt degen jäsa i 30 minuter.

3. Förbered toppingen. Skär blomkålen tunt eller använd en mandolin. Skär mozzarella i tunna skivor eller riv på rivjärn.

4. Sätt ugnen på 225 grader.  Vält upp degen på ett mjölat bakbord och skär den i bitar beroende på hur många och stora pizzor du vill göra. Kavla ut några bitar i taget och lägg upp på plåten med bakplåtspapper.

5. Blanda ricotta med olivolja, salt och peppar. Bred ut ricottan på pizzan men lämna en kant runt om. lägg på riven mozzarella, blomkål, örter, citronzest och pinjenötter.

6. Dra över bakplåtspappret på en het plåt. Sätt in pizzorna i ugnen i 15 minuter.  Ta ut och toppa med tomater, ruccola och eventuellt en god buffelmozzarella. Ringla över en god olivolja, gärna en chiliolja.

Dela det här receptet med dina vänner!