Pizza bianca
Publicerat:
2015-03-18Tillagningstid:
Ingredienser
8portioner
Deg
- 1paketjäst
- 4dlfingervarmt vatten
- 2mskolivolja
- 1tskhonung
- ½tsksalt
- 10dlvetemjöl special + lite extra för utbakning
Topping
- 1paketricotta
- 2mskolivolja
- 3stmozzarellor à 125 gram
- hyvlad blomkål
- färska örter som salvia, timjan och rosmarin
- 1stcitron (skalet)
- ½dlpinjenötter
- ruccolasallad
- halverade körsbärstomater
Så lagar du
1. Smula jästen mellan fingrarna i bunken. Häll i en skvätt vatten och rör ut jästen. Häll i olivolja, honung och salt och rör om. Häll i resten av vattnet.
2. Häll på mjöl men spara ½ deciliter till utbakningen. Knåda ordentligt tills du har en jämn deg (använd gärna degkrokarna på elvispen). Lägg över en bakduk och låt degen jäsa i 30 minuter.
3. Förbered toppingen. Skär blomkålen tunt eller använd en mandolin. Skär mozzarella i tunna skivor eller riv på rivjärn.
4. Sätt ugnen på 225 grader. Vält upp degen på ett mjölat bakbord och skär den i bitar beroende på hur många och stora pizzor du vill göra. Kavla ut några bitar i taget och lägg upp på plåten med bakplåtspapper.
5. Blanda ricotta med olivolja, salt och peppar. Bred ut ricottan på pizzan men lämna en kant runt om. lägg på riven mozzarella, blomkål, örter, citronzest och pinjenötter.
6. Dra över bakplåtspappret på en het plåt. Sätt in pizzorna i ugnen i 15 minuter. Ta ut och toppa med tomater, ruccola och eventuellt en god buffelmozzarella. Ringla över en god olivolja, gärna en chiliolja.