Pizza bianca med flower sprouts och lardo

Pizza bianca.

Publicerat:

Tillagningstid:

Flower sprouts är en variant på brysselkål och påminner om både brysselkål och grönkål. Receptet innehåller även instruktioner på vitlöksknutar som kan göras av pizzadeg som blir över.

Ingredienser

Pizzadeg

  • 1st
    jäst (ett paket)
  • 4dl
    vatten, fingervarmt
  • 2msk
    olivolja
  • 1tsk
    honung
  • 1/2tsk
    salt
  • 10dl
    vetemjöl special + lite extra för utbakning

Topping

  • 3st
    mozzarellaostar (125 g styck)
  • 100g
    lardo, tunt skivad
  • 150g
    flower sprouts (ansade) eller grönkål
  • 1msk
    olivolja

Vitlöksknutar

  • pizzadeg
  • 100g
    smör
  • 3st
    vitlöksklyftor
  • 2 msk
    torkad oregano

Så lagar du

Pizza bianco

1. Smula jästen mellan fingrarna i bunken. Häll i en skvätt vatten och rör ut jästen.

2. Häll i olivolja, honung och salt och rör om. Häll i resten av vattnet.

3. Häll på mjöl men spara ½ dl till utbakningen. Knåda ordentligt tills du har en jämn deg. (Använd gärna degkrokarna på elvispen!) Lägg över en bakduk och låt degen jäsa i 30 minuter.

4. Sätt ugnen på 225 grader och sätt in en plåt. 

5. Vält upp degen på ett mjölat bakbord och skär den i bitar beroende på hur många och stora pizzor du vill göra.

6. Kavla ut några bitar i taget och lägg upp på bakplåtspapper.

7. Lägg på tunt skivad mozzarella, lardo och flower sprouts.

8. Låt jäsa i ytterligare 15 minuter och dra sedan över bakplåtspappret på den heta plåten.

9. Grädda i cirka 12 minuter eller tills pizzan fått färg och flowersproutsen är rostade och något krispiga.

Vitlöksknutar

Har man pizzadeg över är det lätt och smidigt att göra vitlöksknutar. Söta små vitlöksbröd att servera som snacks eller på en buffé till exempel.

1. Sätt ugnen på 200 grader.

2. Skär remsor av pizzadegen och knyt dem till en liten knut.

3. Låt jäsa under en bakduk i cirka 45 minuter.

4. Pensla med olivolja och grädda i 15 minuter.

5. Smält under tiden smöret. Hacka vitlöken smått och låt koka i smöret i några minuter. Ställ åt sidan och blanda ner finhackad persilja.

6. Pensla de nygräddade knutarna med vitlökssmöret. Servera ljumma.

Dela det här receptet med dina vänner!