Pizzadeg – grundrecept

Tid:

Pizza med salami, oliver och kapris.

Tid:

Gör pizzadegen minst en dag i förväg då den behöver minst 24 timmar på sig i kylen för att jäsa, degen är lika bra efter tre dygn! Låt gärna dina gäster själv vara med och välja fyllning! Vill du göra en vit pizza (utan tomatsås) kan du bre på mascarpone istället.

Ingredienser

4–6 portioner

Pizzadeg

  • 500 g
    kallt vatten
  • 5 g
    färsk jäst
  • 780 g
    vetemjöl (helst ekologiskt och utan askorbinsyra)
  • 15-20 g
    havssalt
  • ca 2 msk
    matolja

Snabb tomatsås

  • 2 burk(ar)
    hela skalade tomater
  • 3 msk
    kallpressad olivlja
  • 2 tsk
    torkad oregano
  • 1 msk
    vit/rödvinsvinäger
  • 1 klyfta(or)
    vitlök
  • ½ st
    röd chili
  • 1 tsk
    salt
  • 2 msk
    tomatpuré

Förslag på fyllning

  • ca 700 g
    mozzarella, gärna buffelmozzarella (passar till alla förlsag)
  • sardeller, kapris, oliver och vitlök
  • salami, färska tomater
  • tunt skivad potatis, tryffelolja och vitlök

Så lagar du