Pizza Napoletana

Pizza Napoletana.

Publicerat:

Tillagningstid:

Pizza Napoletana på mitt sätt. Den godaste pizzan man kan äta är den man gör själv, med kärlek, omtanke och bra råvaror. Om en strikt definitionen av pizza Napoletana kräver en vedeldad ugn så är det väl så, men då jag gör detta på mitt sätt så blir pizzan lika fluffig och seg som den du köper hos din napoletanska pizzabagare på semestern i Italien. Buon appetito!

Ingredienser

8portioner

  • 1000g
    extra starkt vetemjöl (t ex tipo 00)
  • 600g
    kallt vatten
  • 0,7g
    färsk jäst
  • 25g
    salt

Topping

  • 70g
    San Marzano tomater (mosade med handen)
  • 40g
    buffalo mozarella
  • 40g
    fior di latte
  • färsk basilika
  • olivolja

Så lagar du

Deg

  1. Häll vattnet och saltet i en stor bunke.
  2. Lägg sedan i jäst och lös upp den i vattnet.
  3. Häll jäst och vattenblandningen i en degblandare (med krok). Tillsätt mjölet och blanda allt i 3-5 min. Massan skall ej vara homogen.
  4. Täck allt med en plastpåse och låt det hela vila i en timme (autolys).
  5. Kör nu degen i 8 min. Degen skall var smidig.
  6. Smörj upp en plastbox (med lock) med lite olja och lägg ned degen. Gör ett vik på degen och stäng locket. Låt det hela vila i 9 timmar i rumstemperatur (bulkfermentering).
  7. Kubba upp degen i 8st 250g bitar. Rundriv bitarna och lägg tillbaka de i plastboxen.
  8. Ställ boxen i kylen och låt all kyljäsa i 24 timmar.
  9. På dagen då pizzorna skall bakas, ta fram plastboxen och låt degbitarna komma upp till rumstemperatur.

Pizza Margherita

  1. Forma degbiten till en rund och platt cirkel.
  2. Stryk på tomaterna och toppa med mozzarella och Fior di latte bitarna.
  3. Toppa med basilika.
  4. Baka i ugn, 250 grader eller mer, tills pizzan fått fin färg.
  5. Ringla olivolja.
  6. Servera.

Tips

En riktig pizza Napoletana skall bakas i en riktigt het vedugn på 450-500 grader i 60-90 sekunder. Det sista momentet blir knepigt i ett vanligt hemmaugn men det finns ett knep att ta till för att korta ner tillagningstiden rejält till ca 3 minuter.

Ett bakstål är ett måste och den placerar du på ett galler högst upp i ugnen. Och för att få den riktigt het vrider du upp ugnen till max i god tid innan det är dags att baka ut pizzan.

När bakstålet och ugnen är på maxtemperatur sätter du på grillvärme i ugnen och låter den värmas så i minst 30 minuter. Då kommer du upp till närmare 350 grader i ugnen.

Dela det här receptet med dina vänner!