Pizzavariant och surdegsbröd från Alsace

Pizzavariant och surdegsbröd från Alsace

Publicerat:

Baka som en fransman – kocken Julien Hueber bjuder på hemlandssmaker från Alsace i form av deras motsvarighet till pizza och surdegsbröd med genväg

Ingredienser

Bröddeg

  • 1kg
    Vetemjöl utan tillsatser
  • 640g
    Vatten
  • 12g
    Färsk jäst
  • 20g
    Havssalt
  • 100g
    Surdeg (eller jäst deg från ett tidigare bak)

Flammekueche

  • Crème fraiche
  • Kvarg
  • Salt
  • Svartpeppar
  • Bacon
  • Rödlök

Sübrot

  • Neutral matolja

Så lagar du

Bröddeg

  1. Lös upp jästen i vattnet
  2. Blanda i resten av ingredienserna.
  3. Rör ihop till en "grötig", helt våt deg och låt vila i ca 30-40 min.
  4. "Slå" eller vik ihop degen, eller knåda varsamt (manuellt eller i maskin). Vikningen gör att näten av glutentrådar förstärks och samtidigt får man in luft i degen.
  5. Forma sedan till en slät boll och låt jäsa ca 1 h.

Nu är degen färdig att använda. Du kan forma olika bröd (då kan det behövas ytterligare jäsning) eller så kan du baka pizza eller flammekueche (tarte flambée).

Flammekueche

  1. Kavla ut degen tunt (några mm) och för över den på ett bakplåtspapper.
  2. Bred på en smet gjord till hälften på crème fraiche och till hälften på kvarg, smaksatt med salt och svartpeppar.
  3. Strö över strimlad bacon och strimlad rödlök.
  4. Grädda i ugnen så hett som möjligt (275-300 grader), gärna direkt på ugnsbottnen eller på en het baksten.

Du kan också baka söta varianter genom att använda frukter som t.ex. skivat äpple eller plommon. Lämna då bort salt och peppar och strö istället över kanelpulver och eventuellt socker.

Tips: Om du vill kan du också flambera fruktpajen direkt efter bakning - det ger rätten en hel annan dimension! Med äppelfyllning flamberas pajen med calvados.

Sübrot

  1. Dela degen i två lika stora delar.
  2. Kavla dem försiktigt på lätt mjölat bord till två rektanglar som är ungefär två centimeter tjocka. Se till att inte pressa luft ur degen då du kavlar.
  3. Pensla ett tunt lager neutral matolja på den ena rektangeln. Placera den andra rektangeln ovanpå den oljade rektangeln.
  4. Skär ut fyrkanter ur degen med en degskrapa.
  5. Lägg rikligt med mjöl på en linneduk.
  6. Placera degbitarna på handduken med ett hörn neråt och ett hörn uppåt, så brödet blir spetsigt.
  7. Lägg ihop två bitar tätt efter varandra så de jäser ihop till ett bröd. Du kan placera flera bröd på en handduk i en rad.
  8. Vik upp handduken på sidorna om brödet och stöd kanterna med en kavel eller en skärbräda så att brödet jäser uppåt.
  9. Täck brödet med en handduk och låt jäsa 1-1,5 h.
  10. Värm upp ugnen i god tid till 250 grader.
  11. Ställ ett par små ugnsfasta koppar med hett vatten i den varma ugnen.
  12. Lägg ditt sübrot direkt på ugnens botten, på ett bakplåtspapper. Grädda i ca 20 minuter. Det går också att grädda brödet på en baksten som värmts i ugnen minst 1 h.
  13. Det viktigaste är att brödet får en hög och jämn värme underifrån för att det ska hinna stiga ordentligt och bli fluffigt innan brödets skorpa blir för hård.

Dela det här receptet med dina vänner!