Plankstek

Tid:

Plankstek på en trä skärbräda.

Publicerat:

Tid:

En riktig klassiker från 70- och 80-talet som aldrig riktigt helt försvann ur restauranggästernas hjärtan. Smaken från brädan, som oftast är av ek, binder ihop rätten på ett magiskt sätt. Jag lärde mig plankstek i Piteå på mitt extraknäck på 90-talet. Den skulle spritsas på ett särskilt sätt, det skulle vara en extra bakad potatis, en redig köttbit, gröna bönor i bacon, grilltomat och bearnaise eller rödvinssås på toppen.

Ingredienser

4 portioner

  • 4 bit(ar)
    oxfilé á ca 160 g (ca 700 g totalt)

Pommes duchesse

  • 1 kg
    potatis, gärna av mjölig sort
  • 3
    äggulor
  • 25 g
    smör
  • 1 dl
    gräddmjölk, 50/50
  • salt och vitpeppar
  • 1 nypa(or)
    muskot, kan uteslutas

Provensalsk tomat

  • 2
    tomater
  • 2
    vitlöksklyftor
  • 2 msk
    ströbröd
  • 3 msk
    persilja, hackad
  • 2 msk
    olivolja
  • salt och peppar

Haricots verts-knyten

  • 4 skiva(or)
    bacon
  • 150 g
    gröna bönor, lätt förvällda

Så lagar du