Plankstek

Plankstek på en trä skärbräda.

Publicerat:

Tillagningstid:

En riktig klassiker från 70- och 80-talet som aldrig riktigt helt försvann ur restauranggästernas hjärtan. Smaken från brädan, som oftast är av ek, binder ihop rätten på ett magiskt sätt. Jag lärde mig plankstek i Piteå på mitt extraknäck på 90-talet. Den skulle spritsas på ett särskilt sätt, det skulle vara en extra bakad potatis, en redig köttbit, gröna bönor i bacon, grilltomat och bearnaise eller rödvinssås på toppen.

Ingredienser

4portioner

  • 4bit(ar)
    oxfilé á ca 160 g (ca 700 g totalt)

Pommes duchesse

  • 1kg
    potatis, gärna av mjölig sort
  • 3
    äggulor
  • 25g
    smör
  • 1dl
    gräddmjölk, 50/50
  • salt och vitpeppar
  • 1nypa(or)
    muskot, kan uteslutas

Provensalsk tomat

  • 2
    tomater
  • 2
    vitlöksklyftor
  • 2msk
    ströbröd
  • 3msk
    persilja, hackad
  • 2msk
    olivolja
  • salt och peppar

Haricots verts-knyten

  • 4skiva(or)
    bacon
  • 150g
    gröna bönor, lätt förvällda

Så lagar du

Duchessepotatis

1. Skala potatisen, skär i bitar och koka den mjuk i lättsaltat vatten.

2. Häll av vattnet, låt potatisen ånga av, pressa och blanda med varm mjölk och smör. Rör ner gulor, smaka av med salt och peppar.

3. Fyll i tygspritspåse med stor stjärntyll, spritsa runt plankan.

4. Gör bearnaisesås medan potatisen kokar (se relaterat recept).

Haricots verts-knyten

1. Bryn kött och baconlindad haricots verts. Ställ åt sidan.

2. Hetta upp en stekpanna, lägg i smör och stek köttet gyllene runt om. Ös med smör under tiden. Jag gillar att lägga i kvistar av färsk rosmarin och timjan i smöret.

3. Lyft upp köttet från pannan, ställ åt sidan. Lägg bönorna i fyra högar, linda bacon runt om. Stek gyllene i smör.

Provensalsk tomat

1. Spritsa duchesse på plankan, lägg på tomaterna och fyll dem.

2. Riv vitlök, blanda med ströbröd, persilja, olja, en nypa salt och peppar. Dela tomaterna på hälften, fördela ströbrödsröran ovanpå. Lägg på plankan.

Plankstek

1. Sätt ugnen på 225 grader, baka duchesspotatisen tills den blir vackert gyllene. Lägg på kött och haricots vers mot slutet.

2. Ta ut plankan, kolla att köttet är stekt som du önskar, toppa med sås och servera.

Dela det här receptet med dina vänner!