Plommongifflar
Ingredienser
42portioner
- 150gsmör
- 3dlmini- eller lättmjölk
- 50gjäst för söta degar
- 2ststora ägg
- ½tsksalt
- 1dlströsocker
- 13-14dlvetemjöl
Plommonfyllning:
- ¾kgplommon
- ½dlströsocker
- 150gmandelmassa
Till pensling:
- 1ägg
Glasyr:
- florsocker
- vatten
Så lagar du
1. Börja med fyllningen. Räkna och lägg plommonen i en kastrull med 1 msk vatten på medelstark värme. Rör och se till att de inte bränns innan de vätskat sig. Låt koka ihop till ganska fast mos, det tar ca en timme. Temperaturen får inte vara för hög, eftersom plommonen innehåller mycket socker som lätt bränns.
2. Smält smöret i en kastrull och låt svalna lite.
3. Lös jästen i en bunke med 1 dl kall mjölk. Tillsätt resten av den kalla mjölken, det avsvalnade smöret, ägg, salt, socker och det mesta av vetemjölet. Arbeta väl till en smidig deg.
4. Räkna och plocka upp kärnorna och söta plommonmoset. Blanda med mandelmassan.
5. Ta upp och arbeta samman degen. Dela den i 7 delar och kavla ut varje del till en rundel. Skär ut sex snibbar av varje.
6. Lägg på en klick fyllning och rulla ihop till en giffel med skarven under. Lägg på plåtar med bakplåtspapper. Jäs ca 25 min.
7. Sätt under tiden ugnen på 225 grader.
8. Pensla med ägg och grädda mitt i ugnen 7-8 min tills de har fin färg. Rör ut florsockret med lite vatten och ringla på gifflarna före servering.