Pocherad torsk med pepparrotsgrädde och dillolja

Pocherad torsk med pepparrotsgrädde och dillolja.

Ingredienser

4portioner

  • 600g
    torskfilé
  • 1liter
    vatten
  • 2tsk
    salt
  • 2msk
    smör
  • 1
    rejält knippe färsk dill
  • 2dl
    solrosolja
  • 1st
    pepparrot, ca 20 cm lång
  • 2dl
    vispgrädde
  • ca 2msk
    ättika
  • ½tsk
    salt
  • 500g
    potatis
  • 500g
    morot
  • 2st
    kålrabbi

Så lagar du

Pocherad torsk

  1. Stycka upp fisken i fyra portioner. Sätt till sidan. Vi vill tillaga fisken så sent som möjligt innan servering.
  2. När det är dags – koka upp 1 liter vatten med 2 msk smör och lite salt i en låg kastrull eller sautese.
  3. Lägg i fisken i det kokande vattnet och ta sedan av från värmen. Lägg ett lock över fisken och låt stå tills den är klar, ca 5 minuter. Vill du använda dig av en termometer så ska du sikta på en kärntemperatur på 40 grader.

Dillolja

  1. Hacka dillen grovt och lägg ner den i en mixer. Värm oljan till 50 grader och slå den över dillen i mixern. Mixa på högsta hastighet i ca 30 sekunder.
  2. Sila upp oljan genom en finmaskig sil i t ex ett högt glas eller liknande. Låt oljan stå stilla så att vattnet och eventuella dillrester kan sjunka till botten. För att få en helt klar olja så kan man frysa oljan och sedan separera det frusna vattnet från oljan.

Pepparotsgrädde

  1. Skala pepparroten och kör den i en råsaftcentrifug och ta vara på juicen. Förvara juicen i en lufttät burk tills det är dags att använda den. De rivna resterna kan frysas och användas i en sås vid ett annat tillfälle.
  2. Blanda samman vispgrädde med ättika tills du har fått en lagom syrlig grädde. Smaksätt med lite salt och tillsätt pepparrotsjuice till önskad styrka.
  3. Ljumma upp grädden strax innan servering. Tänk på att inte värma den för mycket då styrkan från pepparroten snabbt avtar när den blir varm.
  4. Toppa grädden med ca 5 msk dillolja. Rör runt försiktigt. Servera till fisken.

Rotsaker

  1. Skär potatis, morot och kålrabbi i båtliknande klyftor som alla är lika stora.
  2. Koka i lättsaltat vatten tills de är klara, men fortfarande har en liten kärna. Servera nykokta.

Dela det här receptet med dina vänner!