Pogaca - brytbröd från balkan

Pogaca - brytbröd från balkan

Ingredienser

  • ca 9-10dl
    vetemjöl
  • 2tsk
    torrjäst
  • 4 dl
    vatten
  • 1msk
    socker
  • 2tsk
    salt
  • 3msk
    rapsolja

Så lagar du

  1. Blanda 1 dl ljummet vatten med 2 tsk torrjäst och 1 msk socker i en bunke. Låt stå i 10 min.
  2. Tillsätt övriga ingredienser och knåda degen. Mjölet tillsätter du i omgångar och känn efter hur mycket mjöl du behöver tills degen känns smidig. Degen får gärna vara lite kladdig.

  3. Klä en springform (ca 25 cm) med bakplåtspapper.

  4. Häll ut degen på mjölat bakbord. Dela degen i 12-13 bitar. Forma degbitarna till bollar och lägg dem i springformen. Du kan även forma brödet till ett stort runt bröd som du lägger på en plåt klädd med bakplåtspapper.

  5. Täck formen med plast och låt jäsa 45 min i rumstemperatur.

  6. Värm ugnen till 200°. Baka brödet mitt i ugnen i ca 45 min.

  7. Ta ut brödet från springformen och låt svalna på ett galler under bakduk.

Servera brödet nybakat. Brödet är allra godast samma dag som det har bakats.

 

Dela det här receptet med dina vänner!