Poisson farci à la Saint-Louisienne

Poisson farci à la Saint-Louisienne

Publicerat:

Tillagningstid:

Den här fyllda fisken är en specialitet från staden Saint-Louis i norra Senegal. Oftast använder man fisken mulet, multe, men här har vi valt en svensk variant. När man förbereder rätten krävs vissa försiktighetsåtgärder; man bör vara lite fingerfärdig och minutiöst noggrann när man rensar fisken.

Ingredienser

4 - 6portioner

  • 1
    hel laxforell, ca 700 g
  • 5msk
    vatten
  • 1knippa(or)
    färsk persilja
  • 3
    lagerblad
  • salt, efter smak
  • vitpeppar, efter smak
  • 1
    habanero
  • 3
    vitlöksklyftor
  • 2
    gula lökar
  • 1dl
    ströbröd
  • 6
    tomater på burk (eller 6 färska tomater som skållas)
  • 2-3
    ägg
  • matolja med neutral smak
  • 2-4
    potatisar, delade på tvären
  • 4
    morötter, delade på tvären
  • ev andra valfria grönsaker

Så lagar du

  1. Rensa fisken: Fjälla fisken. Skär bort fenor och gälar. Skär upp magen på längden och töm den. Skölj bort de fjäll som är kvar och skölj ren fisken inuti. Pressa på ryggraden tills den släpper från skinnet. Dra ur köttet ur skinnet med hjälp av en vass kniv men undvik att rispa skinnet. Separera ryggrad och kött och lägg fiskköttet åt sidan. Lägg skinnet i en kyld form med lite vatten så att det inte torkar ut.
  2. Koka buljong i en kastrull med vatten, ryggraden samt de köttrester som sitter kvar på den, ⅓ av persiljan, lagerblad, salt, peppar samt habaneron (hel) ca 15 minuter. Sila buljongen, häll den i en skål och resten i annan skål. Ställ åt sidan.
  3. Fyllning: Skala vitlöken och 1 gul lök och grovhacka löken. Krossa resten av persiljan i en mortel eller matberedare med vitlöksklyftor och lök.
  4. Tillsätt det noggrant urbenade fiskköttet, ströbröd och 2 skalade tomater. Blanda allt väl i en matberedare.
  5. Sätt ugnen på 175 grader.
  6. Koka 2–3 ägg (löskokta och hela för att lägga in i den fyllda fisken).
  7. Ta skinnet ur vattenbadet, låt rinna av och lägg på en skärbräda. Späcka skinnet med fyllningen och försök att återskapa fiskens form. Pressa försiktigt in äggen och fördela dem jämnt i fisken. Sy ihop fisken med stek- eller sytråd.
  8. Strimla löken och skala och skiva de återstående tomaterna. Lägg löken i en ugnsform och toppa med de återstående tomaterna. Salta, lägg den ”återskapade” fisken ovanpå och ringla över olja. Sätt in i ugnen och grädda 45 minuter i mitten av ugnen.
  9. Halvvägs genom tillagningen, häll över buljongen och lägg i potatis, morötter och andra valfria grönsaker. Låt stå i ugnen tills rätten får färg. Bon appétit!

Dela det här receptet med dina vänner!