Poké bowl

Tid:

Svart skål med tre gröna salladsblad, skivade rädisor, laxbitar, sojabönor, avocado, svamp och rödlök.

Tid:

Poké Bowl är en rätt som har sitt ursprung på Hawaii. Ris och rå marinerad fisk ingår oftast. Du kan variera med olika tillbehör. Antingen får gästerna själva plocka ihop sin skål eller så lägger man upp i skålar med tillbehören i högar vi sidan om. Gott och festligt! Förbered gärna lax, picklade morötter, picklad lök och majonnäs dagen före.

Ingredienser

4–6 portioner

Ris

  • 4
    portioner ris, gärna svart eller sishiris
  • 2 msk
    risvinäger
  • ½ msk
    strösocker
  • ½ tsk
    salt

Marinerad lax

  • 500 g
    laxfilé, putsad (skinn- och benfri)
  • ½ dl
    japansk soja (gärna ljus)
  • 2 tsk
    sesamolja
  • 1 msk
    sesamfrön, ljusa

Picklad rödlök

  • 2 st
    rödlökar
  • ½ dl
    ättiksprit
  • 1 dl
    strösocker
  • dl
    vatten

Ingefärspicklade morötter

  • 3 msk
    morötter, ca 250g
  • 1 msk
    ättiksprit
  • 2 msk
    strösocker
  • 3 msk
    vatten
  • 1-2 tsk
    finriven ingefära

Chilimajonnäs

  • 1 dl
    majonnäs (gärna hemmagjord)
  • srirachasås eller chilipeppar och/eller chiliflakes

Tillbehör

  • 1-2 st
    mogna mango alt. 1 paket fryst och tinad mango (250g)
  • 2 st
    avokado
  • 1 st
    lime, den pressade saften + 1 lime i klyftor
  • 250 g
    gröna sojabönor, tinade
  • några kvistar rädisor
  • några romansalladsblad
  • färska champinjoner
  • sesamfrön, ljusa eller mörka
  • ev. srirachasås

Så lagar du

Här kan du skriva ett inlägg