Poké bowl

Svart skål med tre gröna salladsblad, skivade rädisor, laxbitar, sojabönor, avocado, svamp och rödlök.

Publicerat:

Tillagningstid:

Poké Bowl är en rätt som har sitt ursprung på Hawaii. Ris och rå marinerad fisk ingår oftast. Du kan variera med olika tillbehör. Antingen får gästerna själva plocka ihop sin skål eller så lägger man upp i skålar med tillbehören i högar vi sidan om. Gott och festligt! Förbered gärna lax, picklade morötter, picklad lök och majonnäs dagen före.

Ingredienser

4 - 6portioner

Ris

  • 4
    portioner ris, gärna svart eller sishiris
  • 2msk
    risvinäger
  • ½msk
    strösocker
  • ½tsk
    salt

Marinerad lax

  • 500g
    laxfilé, putsad (skinn- och benfri)
  • ½dl
    japansk soja (gärna ljus)
  • 2tsk
    sesamolja
  • 1msk
    sesamfrön, ljusa

Picklad rödlök

  • 2st
    rödlökar
  • ½dl
    ättiksprit
  • 1dl
    strösocker
  • dl
    vatten

Ingefärspicklade morötter

  • 3st
    morötter, ca 250g
  • 1msk
    ättiksprit
  • 2msk
    strösocker
  • 3msk
    vatten
  • 1-2tsk
    finriven ingefära

Chilimajonnäs

  • 1dl
    majonnäs (gärna hemmagjord)
  • srirachasås eller chilipeppar och/eller chiliflakes

Tillbehör

  • 1-2st
    mogna mango alt. 1 paket fryst och tinad mango (250g)
  • 2st
    avokado
  • 1st
    lime, den pressade saften + 1 lime i klyftor
  • 250g
    gröna sojabönor, tinade
  • några kvistar rädisor
  • några romansalladsblad
  • färska champinjoner
  • sesamfrön, ljusa eller mörka
  • ev. srirachasås

Så lagar du

1. Marinerad lax: Skär laxen i små tärningar, ca 1x1 cm. Blanda soja, sesamolja och sesamfrön. Låt marinera minst 6 timmar upp till 24 timmar.

2. Picklad lök: Skiva löken mycket tunt. Lägg den i en glasburk. Koka upp ättiksprit, socker och vatten. Häll den heta lagen över löken. Låt stå några timmar eller längre.

3. Ingefärspicklade morötter: Skala och grovriv morötterna. Bland ättiksprit, socker, vatten och finriven ingefära. Rör till sockret löst sig. Häll lagen över morötterna och låt dem gärna stå ett par timmar eller längre.

4. Ris: Skölj riset och koka det enligt förpackningen. Blanda risvinäger, socker och salt. Rör tills sockret löst sig. Häll blandningen över det kokta riset och rör om.

5. Chilimajonnäs: Smaksätt majonnäsen med srirachasås eller torkad och mald chilipeppar eller chiliflakes. Srirachasås kan också serveras som tillbehör för den som gillar hetta och vill ”hotta” upp rätten.

6. Tillbehör: Skala och tärna avokado och mango. Lägg dem i var sin skål och pressa över limesaft. Förbered allt i skålar. Låt var och en plocka ihop sin favoritbowl eller servera i färdiga stora portionsskålar. Placera riset mitt på tallriken och sedan resten av ingredienserna och tillbehören vid sidan om i stora portionsskålar. Strö över lite sesamfrön.

Dela det här receptet med dina vänner!