POLPETTE DI MELANZANE – Italienska auberginebollar

POLPETTE DI MELANZANE – Italienska auberginebollar

Publicerat:

Tillagningstid:

Perfekta små munsbitar till en drink eller som gott komplement till en sallad. Godast är de när de är varma och nyfriterade men de går fint att förbereda i god tid innan fram till friteringen. Vill man inte fritera går det också bra att steka dem i lite olivolja, resultatet blir inte lika frasigt men det blir lika gott! Hittar man inte scamorza går det fint att ersätta med en annan ost. En lite fast mozzarella eller kanske en bit Taleggio.

Ingredienser

4portioner

  • 2st
    stora aubergine
  • ca 1dl
    panko eller gammalt rivet bröd
  • ca 1dl
    riven parmesan eller pecorino
  • 2msk
    finhackad bladpersilja
  • 1st
    ägg
  • 1klyfta(or)
    vitlök
  • salt och peppar
  • 50g
    scamorza

Till fritering

  • ca 1dl
    panko
  • 1liter
    frityrolja

Till servering

  • 50g
    ruccola
  • 2msk
    finhackad bladpersilja
  • rivet skal från 1 citron
  • 2-3msk
    grovt hackade pistagenötter

Så lagar du

Ca 12 bollar

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Lägg aubergine på en plåt och ställ in i ugnen i 1 timme. Låt svalna.
  3. Ta bort skal och skaft från auberginen och skär köttet i tärningar. Lägg i en sil och pressa ut så mycket som möjligt av vattnet.
  4. Hacka aubergine fint och lägg i en bunke tillsammans med panko, riven parmesan, hackad bladpersilja och ägg. Riv vitlöksklyftan fint. Lägg i och blanda ihop allt till en jämn smet. Är smeten för lös kan man tillsätta mer panko och parmesan. Den ska gå lätt att forma till bollar. Smaka av med salt och peppar.
  5. Skär osten i tärningar som är ca 1 X 1 cm. Rulla in tärningarna i auberginesmet och rulla till jämna små ”köttbullar”. Vänd bollarna i panko. (hit kan du förbereda och ställa in i kylskåpet)
  6. Hetta upp oljan till 180 grader.
  7. Fritera några bollar åt gången i 2 – 3 minuter eller tills de fått fin färg. Låt rinna av på hushållspapper. Lägg upp på en skärbräda eller fat. Strö över persilja, grovt riven ost och hackade pistagenötter och servera med detsamma!

Dela det här receptet med dina vänner!