Portergryta

Portergryta.

Publicerat:

Förberedelsetid:

Tillagningstid:

Härligt höstig, mustig gryta med smak av både porterstek och sjömansbiff. Två klassiker i en!

Ingredienser

4 - 6portioner

  • 700g
    bogstek av vilt eller nöt, skivad (du kan även ha grytbitar)
  • 1paket
    bacon, strimlat (alt rökt sidfläsk)
  • 2st
    gula lökar, skivade
  • 1-2msk
    tomatpuré
  • 1dl
    torkad svamp
  • 5dl
    porter eller alkoholfri öl
  • 1msk
    ljus soja
  • 1msk
    senap
  • 1st
    buljongtärning, svamp eller oxbuljong
  • smör, till stekning
  • salt och peppar
  • 2-3st
    lagerblad
  • 2kvist(ar)
    timjan eller 1 tsk torkad timjan
  • 1kg
    fast potatis, skivad
  • 1st
    gul lök, skivad

Sås

  • 2dl
    grädde (valfri fetthalt men kokbar)
  • 1msk
    vinbärsgelé
  • 1msk
    majsmjöl

Till servering

  • vinbärsgelé

Smashad gurka

  • 1st
    liten gurka
  • 1msk
    matolja
  • 1msk
    pressad citron eller lime
  • salt
  • hackade örter, t ex mynta, persilja, chili

Så lagar du

1. Sätt ugnen på 150 grader.

2. Bryn kött, bacon och lök i smör, använd en ugnsfast kastrull med lock. Salta och peppra.

3. Tillsätt tomatpuré och svamp. Fräs en minut, häll i porter, soja, senap, buljong och kryddor.

4. Täck med lock och grädda i ugnen tills köttet är nästan färdigt och mört, det tar ca 1,5 timme.

5. Vispa ihop samtliga ingredienser till såsen.

6. Ta ut grytan ur ugnen, lägg i lök och potatis, häll såsen ovanpå och grädda ytterligare 45 minuter.

7. Ta ut grytan, rör om och ställ in utan lock 20 minuter till eller tills potatisen mjuknat. Gör smashad gurka under tiden (se nedan).

8. Servera grytan med vinbärsgelé och smashad gurka.

Tips

Du kan förbereda köttet i förväg och till och med frysa in det och fortsätta tillagningen dagen innan eller samma dag som serveringen.

Smashad gurka

1. Skär gurkan i bitar och banka på den med en kavel eller i en mortel.

2. Blanda med lök, olja och citron. Smaka av med salt och kryddor som du gillar.

Dela det här receptet med dina vänner!