Porterstek med gräddstekta och pressade rotfrukter

Tid:

skivad stek och sås på fat, på dukat bord

Tid:

Den perfekta söndagssteken kräver lite jobb och tid i köket, men ger en mångfald av smak tillbaka. Här får den smak av porterns beska och mustighet, och serveras med de godaste rotfrukterna tillredda på två olika sätt och massor av fräsch persilja.

Ingredienser

6 portioner

Kött och sky

  • 1,5 kg
    stek t ex fransyska (hörnstek)
  • 33 cl
    porteröl (en flaska)
  • 1,5 dl
    madeira
  • 3 st
    enbär
  • 5 kvist(ar)
    timjan
  • 10 st
    svartpepparkorn
  • 1 dl
    ekologisk sojasås
  • 3 dl
    köttbuljong
  • 3 st
    lagerblad
  • 1 st
    gul lök
  • 2 klyfta(or)
    vitlök
  • 1 st
    morot, skivad
  • 2 msk
    vinbärsgelé
  • 2 msk
    vetemjöl eller maizena till redning
  • 2 msk
    vatten till redning

Stekta rotfrukter

  • 1 st
    palsternacka
  • 4 st
    morötter
  • ½
    kålrot
  • 2 st
    fänkål, de vita delarna (spara det gröna)
  • 3 dl
    grädde
  • en knippa(or)
    persilja
  • en nypa(or)
    salt
  • en nypa(or)
    svartpeppar

Pressgrönsaker

  • 1 st
    palsternacka
  • 2 st
    morötter
  • 2 st
    fänkål, de gröna delarna
  • ¼
    kålrot
  • 1 dl
    ättika
  • 2 dl
    socker
  • 3 dl
    vatten
  • 1 dl
    finhackad persilja

Så lagar du