Potatisgratäng med två sorters ost
Tillagningstid:
Publicerat:
2012-12-19Tillagningstid:
Krämig och härligt god potatisgratäng med ädelost och cheddarost. Passar perfekt till både middagsbjudningar och i matlådan.
Ingredienser
4–6 portioner
- 1 kgpotatis
- 1 stgul lök
- 3 dlmjölk, 3% fett
- 2 dlgrädde (valfri fetthalt men kokbar)
- 2–3 stvitlöksklyftor
- 2 tsksalt
- 2 tsksvartpeppar
- 100 gädelost
- ½ stpurjolök, strimlad
- 100 gcheddarost, riven
- 1 ask(ar)cocktailtomater, skivade (valfritt)
Så lagar du
1. Skala och skiva potatis och lök i matberedare, cirka 3 mm tjocka skivor.
2. Lägg i kastrull, häll på mjölk och grädde. Pressa i vitlök, salta och peppra. Sjud på svag värme cirka 15 minuter, försiktigt så att det inte bränner i botten. Rör om ibland.
3. Häll över hälften i en ugnsfast form, strö på ädelost och purjolök, täck med resten av potatisen. Strö på tomater och Cheddarost. Sätt ugnen på 225 grader, grädda tills ytan är vackert gyllene.
Gratängen går bra att förbereda helt färdig, dagen eller dagarna innan. Du kan även låta den svalna helt innan gratinering och förvara i kyl till servering.