Potatisgratäng med två sorters ost

Potatisgratäng med två sorters ost.

Publicerat:

Tillagningstid:

Krämig och härligt god potatisgratäng med ädelost och cheddarost. Passar perfekt till både middagsbjudningar och i matlådan.

Ingredienser

4 - 6portioner

  • 1kg
    potatis
  • 1st
    gul lök
  • 3dl
    mjölk, 3% fett
  • 2dl
    grädde (valfri fetthalt men kokbar)
  • 2–3 st
    vitlöksklyftor
  • 2tsk
    salt
  • 2tsk
    svartpeppar
  • 100g
    ädelost
  • ½st
    purjolök, strimlad
  • 100g
    cheddarost, riven
  • 1ask(ar)
    cocktailtomater, skivade (valfritt)

Så lagar du

1. Skala och skiva potatis och lök i matberedare, cirka 3 mm tjocka skivor.

2. Lägg i kastrull, häll på mjölk och grädde. Pressa i vitlök, salta och peppra. Sjud på svag värme cirka 15 minuter, försiktigt så att det inte bränner i botten. Rör om ibland.

3. Häll över hälften i en ugnsfast form, strö på ädelost och purjolök, täck med resten av potatisen. Strö på tomater och Cheddarost. Sätt ugnen på 225 grader, grädda tills ytan är vackert gyllene.

Gratängen går bra att förbereda helt färdig, dagen eller dagarna innan. Du kan även låta den svalna helt innan gratinering och förvara i kyl till servering.

Dela det här receptet med dina vänner!