Potatismazarin

Potatis.

Publicerat:

Tillagningstid:

Kakan är saftig och kompakt på det där bra sättet, och med en underbar smak av bittermandel. Vill man ha just det hos en kaka så är kokt potatis en jättefin ingrediens att använda i smeten.

Ingredienser

  • 200g
    kokt, kall potatis
  • 150g
    smör
  • 1dl
    sötmandel
  • 4st
    bittermandlar eller 6-8 droppar mandelarom
  • 2st
    ägg
  • 3dl
    socker
  • 1dl
    vetemjöl
  • tsk
    bakpulver
  • smör och ströbröd till formen

Glasyr

  • 2dl
    florsocker
  • 1msk
    vatten

Så lagar du

1. Sätt ugnen på 175°. Pressa potatisen och smält smöret. Mal mandel och bittermandel i en mandelkvarn, eller kör dem till mjöl i en matberedare.

2. Smöra och bröa en springform.

3. Vispa ägg och socker vitt och fluffigt. Blanda vetemjöl, bakpulver och mald mandel i en separat skål och vänd sedan ner det i äggsmeten.

4. Tillsätt smält smör och pressad potatis och blanda försiktigt för hand, så att inte den invispade luften går ur. Häll smeten i springformen och grädda i mitten av ugnen i cirka 40 minuter. Låt kakan svalna.

5. Blanda florsocker och vatten till en tjock men bredbar glasyr och fördela över kakan.

Dela det här receptet med dina vänner!