Potatisplättar och äppelsylt

Potatisplättar och äppelsylt

Publicerat:

Tillagningstid:

En klassisk efterrätt med känsla av gammal husmanskost. Efterrätten förgylls ytterligare om äpplena är plockade i egen eller grannens trädgård.

Ingredienser

4portioner

Potatisplättar

  • 6
    stora, mjöliga potatisar
  • 50g
    smör
  • 2msk
    mjölk
  • salt
  • socker
  • 4
    ägg
  • 1 ½dl
    mjöl
  • 1tsk
    bakpulver
  • 2dl
    mjöl

Äppelsylt

  • 2
    äpplen
  • 1dl
    socker
  • 1dl
    äppelsaft
  • ½msk
    kanel

Så lagar du

Potatisplättar

1. Skala och koka potatisen. Häll av vattnet och lägg i smör och två matskedar mjölk.

2. Låt stå ett par minuter på låg värme, krydda med salt och socker och vispa ihop till ett mos.

3. Knäck äggen i en skål och vispa upp med mjöl, bakpulver och två deciliter mjölk. Vispa ner mosen i smeten.

4. Grädda i gjutjärnsplättpanna till små plättar.

Äppelsylt

1. Tärna äpplena och koka dem med saften, sockret och avsmaka med kanel till en god kompott.

2. Servera potatisplättarna med äppelsylten.

Dela det här receptet med dina vänner!