Pulled lamb som smälter i munnen

Pulled lamb som smälter i munnen.

Publicerat:

Det är helt enkelt min absolut godaste Pulled lamb. En örtglaserad lammstek som smälter i munnen. Supergott och perfekt bjudmat. Man kan servera med grönsaker och bröd taco style eller servera med en örtdoftande potatispuré eller varför inte en ljuvlig potatisgratäng? och god sås. Gärna smaksatt med rostad vitlök. Lägger det receptet nedan. Aaahh! Älskar den såsen. Vilket du än väljer blir det garanterat en uppskattad, härligt lyxig helgmiddag.

Ingredienser

10 - 12portioner

Pulled lamb

  • 1
    lammstek på ben, 2,5-3,5 kg eller utan ben
  • 2msk
    sambal oelek
  • svartpeppar och salt
  • smör till stekning

Valfritt

  • 2msk
    kryddblandning, t ex Italiensk salladskrydda eller örtrub

Glaze

  • 2dl
    färdig glaze eller teriyakisås
  • 2msk
    senap, fransk
  • 1
    ekologisk citron, det gula av skalet rivet
  • 1
    röd spansk peppar, skivad
  • 2msk
    färsk rosmarin, hackad
  • ½dl
    färsk timjan, hackad
  • 2klyfta(or)
    vitlök, hackad
  • 2klyfta(or)
    vitlök, rivna

Till servering

  • sallad
  • lök, röd
  • tomat
  • gurka
  • avokado
  • morötter
  • tomatsalsa
  • tsatsiki
  • hummus
  • orientaliska bröd eller tortillas

Rostad vitlökssås

  • 2-4klyfta(or)
    vitlök
  • 5st
    soltorkade tomater i olja, strimlade
  • 1
    schalottenlök, hackad
  • 1msk
    tomatpuré
  • 2dl
    hönsbuljong
  • 1dl
    vitt vin
  • 2dl
    vispgrädde
  • ½dl
    urkärnade oliver, skivade
  • olivolja, salt och vitpeppar

Så lagar du

Glaze

1. Blanda samtliga ingredienser.

Rostad vitlökssås-passar till allt

1. Lägg i vitlök i en oljad ugnsform, rosta gyllene i ugn, 225º ca 5 minuter.

2. Låt svalna och hacka grovt. Fräs soltorkade tomater, vitlök, lök och tomatpuré i olja.

3. Tillsätt buljong och vin, reducera (låt koka) 10 minuter.

4. Tillsätt grädde, avsluta med stekskyn från köttet, oliver, salt och peppar. Red ev av med maizena utrört i lite vatten.

Pulled lamb

1. Sätt ugnen på 150 grader.

2. Snitta steken ett par gånger, gnid in kryddorna och bryn den runt om i smör. Ryms den inte i stekpannan så brukar jag använda långpannan.

3. Lägg steken i en långpanna, häll på ca 5 dl vatten, täck med folie och ställ in i nedre delen av ugnen. Där ska den stå i minst 5 timmar, tills köttet lätt släpper från benet. Titta till den ett par gånger under tiden, vänd och ös steken med köttsaften.

4. Fyll på vatten om det har kokat bort. Blanda ihop glaze . När det återstår ca 30 minuter tar du ut steken, lyfter av folie, penslar med glaze och låter den få vacker, gyllene yta. Du kan med fördel förbereda allt dagen/dagarna innan.

5. Låt steken svalna helt, ställ i kyl och värm försiktigt innan servering. Pensla gärna med extra glaze.

Dela det här receptet med dina vänner!