Pulled lax och pulled kyckling

Pulled lax och kyckling.

Publicerat:

Tillagningstid:

Detta är en smakrik mingelrätt som går att laga med både lax och kyckling. Inspirationen kommer från Norrland, Mexiko och Persien. Pulled pork är ju ett stående inslag inom street food. Man har också börjat använda ordet pulled, draget eller gafflad i flera olika sammanhang. Sammanfattningsvis innebär begreppet "pulled" att man drar isär köttet.

Ingredienser

6portioner

  • 450g
    laxsida med skinn
  • 450g
    kyckling, bröstfilé
  • 2msk
    rökt paprika
  • 1
    lime
  • ½dl
    soja
  • 2
    vitlökar, solo
  • 4msk
    taco-kryddmix
  • dl
    olja
  • 1msk
    honung
  • salt och peppar
  • koriander eller dill

Hjortron- och kikärtscrème

  • 1tsk
    dillfrön
  • 1tsk
    kumminfrön
  • 1
    solovitlök
  • 2dl
    crème fraiche
  • 1dl
    hjortron
  • 100g
    kikärtor
  • ½kruk(or)
    koriander
  • 2msk
    honung
  • 1
    lime, saften
  • salt och peppar

Ljusugnsbrödsnachos

  • 200g
    ljusugnsbröd eller hårt tunnbröd
  • 2msk
    olja
  • 2msk
    taco-kryddmix

Så lagar du

Kycklingen

1. Blanda rökt paprika, taco-kryddmix, olja, soja, saft från lime och honung. Häll blandningen på kycklingfiléerna och se till att de blir täckta med kryddblandningen. Spara hälften till laxen.

2. Sätt en gryta på spisen på svag värme. Kycklingen ska tillredas under cirka 1 timme. Vänd på filéerna efter halva tiden.

3. Medan kycklingen tillagas förbereder du laxen och tillbehören.

4. När kycklingen är färdig, dra isär den med en gaffel i kastrullen och blanda om.

Laxen

1. Sätt ugnen på 200 grader.

2. Pensla resterande kryddmix på laxen, salta och peppra.

3. Sätt in i ugnen i 15-20 minuter.

4. Ta ut laxen och dra den med en gaffel.

Hjortron- och kikärtscrème

1. Rosta snabbt dillfröna och kumminfröna i en torr panna och låt svalna.

2. Lägg sedan ner kryddorna i en mortel och mortla till fint pulver.

3. Lägg sedan ner kryddorna med vitlöken, koriandern, kikärtorna i en mixer och mixa fint.

4. Pressa i limesaften och blanda i resten av ingredienserna och mixa ordentligt till en krämig konstens.

Ljusugnsbrödsnachos

1. Blanda oljan och taco-kryddmixen.

2. Bryt brödet i bitar, pensla sedan på oljan på brödet och rosta i ugnen i 5-8 minuter på 200 grader på bakplåtspapper.

Servera kycklingen och laxen med ljusungnsbrödnachos, hjortroncrème och garnera med koriander.

Tips

Testa gärna att köra kycklingen i en slow cooker eller en tryckkokare.

Köp gärna ekologisk eller klimatcertifierad kyckling.

Solovitlöken eller asiatisk vitlök är lite mildare än vanlig vitlök. Jag brukar använda 1 ½ solovitlökar då det står 1 vanlig vitlök i receptet.

Kycklingen går att ersätta med tex vegetarisk alternativ. Testa gärna med en aubergine eller kålrot.

Du kan med lätthet laga till laxen både i ugnen eller på grillen. Kycklingen lagar du till i en gryta på spisen, grillen eller i ugnen.

Dela det här receptet med dina vänner!