Pulled pork

Pulled pork

Publicerat:

Precis vad det låter som, en riktigt god macka för utflykter eller lunch. Gör gärna köttet i förväg och förvara i frysen, eller förbered det dagen innan.

Ingredienser

8portioner

  • 1 ½ kg
    fläskkarré, benfri
  • 2msk
    kryddblandning t.ex cajun eller grillkrydda
  • 1dl
    barbequesås

Så lagar du

1. Klappa in kryddor och bbqsås eller ketchup i köttet. Lägg i kylen över natten.

2. Förbered grillen för indirekt grillning/rökning med briketter runt om om du har klotgrill, lämna mitten fri från briketter. Har du en annan grill så gör enligt anvisningarna från din grillmodell.

3. Värm upp grillen till ca 100 grader. Lägg en form med vatten eller äppeljuice under gallret, det hjälper till att hålla köttet saftigt. Jag använder en gammal aluminiumform till det. Om du vill kan du lägga ett par nävar blötlagt rökflis på briketterna.

4. Stick in en stektermometer i tjockaste delen av köttet. Lägg det på grillen och stäng locket. Det är klart när köttet är minst 92 grader. Tiden beror på flera faktorer, men senast jag grillade en hel karré på 3 kilo tog det 11 timmar. Mindre bitar går snabbare och du kan höja temperaturen till 115 grader mot slutet.

5. Slå in köttet i smörpapper, låt vila minst 15 minuter. Du kan även förbereda köttet och frysa in det färdigt.

Vid servering: Dra isär köttet i mindre bitar. Servera direkt med dina önskade tillbehör. När jag har förberett köttet dagen innan brukar jag steka upp det snabbt i smör och tillsätta lite barbecuesås mot slutet.

I ugn

1. Sätt ugnen på 125 grader. Lägg köttet i en stekgryta. Gnid in kryddor och sås i köttet, snitta det gärna lite så kryddorna kommer in i köttet.

2. Häll lite vatten i botten på grytan och sätt på locket. Ställ in på nedersta ugnsfalsen runt 4 timmar eller tills köttet lätt faller isär. Kika in några gånger under gräddningen och fyll på vatten om det behövs. Köttet är färdigt när det ramlar isär när du petar på det.

Tips: Stek köttet i blötlagd lergryta. Krydda som ovan, ställ in grytan i kall ugn, ställ in värmen på 250 grader och sänk till 175 grader efter 30 minuter. Låt svalna.

Dela det här receptet med dina vänner!