Pulled shawarma

Pulled shawarma.

Publicerat:

Tillagningstid:

Testa att ge pulled beef en smak av shawarma. Kombinationen är ljuvlig! Shawarma är en version på kebab där köttet skärs i tunna strimlor och marineras.

Ingredienser

6portioner

  • 1,5kg
    nötkött, t ex fransyska eller högrev

Marinad

  • 2dl
    turkisk yoghurt
  • ½dl
    ketchup
  • ½dl
    olivolja
  • 3
    pressade vitlöksklyftor
  • 4msk
    vitvinsvinäger
  • 1
    pressad citron
  • 2tsk
    salt
  • 1tsk
    svartpeppar
  • 1,5msk
    shawarmakrydda (finns i orientaliska affärer eller gör en egen)
  • 2msk
    olja (ringla över köttet innan det sätts i ugnen)

Egen shawarmakrydda

  • 1msk
    malen spiskummin
  • 1msk
    korianderpulver
  • 1msk
    vitlökspulver
  • 1tsk
    kardemumma
  • ½msk
    paprikapulver
  • 1tsk
    gurkmeja
  • ½tsk
    malda kryddnejlikor
  • ½tsk
    mald cayennepeppar
  • 1tsk
    mald svartpeppar
  • ½tsk
    mald kanel

Garnering

  • 2
    paprikor i valfri färg
  • 1
    stor gul lök

Så lagar du

1. Blanda alla ingredienser till marinaden och häll över köttet.

2. Skiva löken, paprika och lägg över köttet. Köttet tillagas bäst i en gjutjärnsgryta eller lergryta. Ringla olivolja över allting och täck sedan grytan med ett väl förslutet lock.

3. Värm ugnen till 100 grader eller 150 grader. Om du ska tillaga köttet på 100 grader, ställer du grytan mitt i ugnen och låter köttet tillagas långsamt i 8-10 timmar. Perfekt om man vill att maten ska sköta sig själv över natten. För kortare tillagningstid värmer du ugnen till 150° och ställer grytan mitt i ugnen i ca 4 timmar.

4. Låt köttet svalna lite i grytan och fördela sedan till tjocka strimlor med två gafflar. Servera gärna med tarator, sallad och pitabröd.

Dela det här receptet med dina vänner!