Pumpabröd med solrosfrön

Pumpabröd med solrosfrön

Publicerat:

Detta bröd görs på 2 dagar med en fördeg. Ett perfekt bröd för er som inte har en surdeg men vill ha syra i brödet.

Ingredienser

4portioner

Fördeg dag 1

  • 250g
    kallt vatten
  • 250g
    grovt rågmjöl, gärna stenmalet
  • 3g
    jäst

Dag 2

  • 250g
    kallt vatten
  • 18g
    jäst
  • 30g
    honung
  • 150g
    grahamsmjöl
  • 500g
    vetemjöl special
  • 60g
    rapsolja
  • 22g
    salt
  • 120g
    solrosfrön
  • 120g
    pumpakärnor

Så lagar du

Dag 1:

1. Blanda samman jäst, vatten och rågmjöl till en slät smet i en bunke.

2. Täck bunken med plastfilm och låt den stå i rumstemperatur ca 8-16 timmar.

 

Dag 2.

1. Rosta pumpakärnorna och solrosfröna i ugnen på 200 grader i ca 8-12 minuter beroende på ugn. Blanda vatten och jäst så att jästen löser sig i vattnet. Tillsätt fördegen, honung, grahamsmjöl, vetemjöl, och knåda i maskin i ca 10 minuter. Tillsätt salt och solrosfrön och pumpakärnor och knåda ytterligare ca 5 minuter.

2. Lägg degen i en oljad låda med lock och låt den stå i ca 70-90 minuter.

3. Häll ut degen på ett bakbord och dela degen i önskade storlekar (småbröd eller limpa).

4. Forma bröden till önskat utseende.

5. Lägg bröden på en bakplåt. Sätt in en långpanna med varmt vatten i din avstängda ugn, ställ in plåten med bröden. Nu har du byggt ditt eget jässkåp, jäs ytterligare ca 1½ timme.

6. Ta ur bröden ur den avstängda ugnen.

7. Sätt ugnen på 250 grader och när den kommit upp i temperatur så mjöla och snitta bröden. Sätt in bröden i den varma ugnen och spruta på vatten med en blomspruta.

8. Sänk ugnen till ca 200 grader och grädda klart bröden ca 20-30 minuter beroende på ugn och brödstorlek.

Dela det här receptet med dina vänner!