Pumpapaj med pecannötter

Pumpapaj med pecannötter.

Publicerat:

Tillagningstid:

En knäckig och god pumpapaj som förslagsvis kan serveras med en klick lättvispad grädde.

Ingredienser

8 - 10portioner

  • 125g
    smör skuret i tärningar
  • dl
    vetemjöl
  • 3msk
    socker
  • 1st
    äggula
  • 400g
    pumpakött av t ex muscatpumpa
  • 2dl
    vispgrädde
  • dl
    socker
  • ½tsk
    mald ingefära
  • ½tsk
    mald kanel
  • rivet skal av en citron
  • 3st
    ägg
  • florsocker och rostade pecannötter till serveringen

Så lagar du

1. Blanda mjöl, socker och smör och finfördela smöret, antingen med fingrarna eller i en matberedare.

2. Tillsätt äggulan och blanda snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i en pajform och sätt in i kylen i ca 30 minuter. Sätt ugnen på 160 grader.

3. Dela och kärna ur pumpan. Skär bort skalet och dela köttet i bitar. Lägg pumpan i en smord form och strö över lite salt. Sätt in i ugnen i 30–35 minuter tills pumpan är mosig och mjuk, eller koka i ca 10 minuter. Låt pumpan svalna.

4. Sätt ugnen på 200 grader. Förgrädda pajskalet i cirka 5 min i mitten av ugnen.

5. Mixa pumpaköttet och blanda ner vispgrädde, socker, ingefära och kanel.

6. Rör ner ett ägg i taget. Häll pumpafyllningen i pajskalet och sänk värmen till 175 grader. Grädda pumpapajen i 50 min i nedre delen av ugnen.

7. Låt pajen svalna något innan du serverar den. Pudra över florsocker och garnera med några rostade pekannötter. Servera med vispgrädde.

Dela det här receptet med dina vänner!