Pumpapaj med getost och trattkantareller
Tillagningstid:
Publicerat:
2020-11-04Tillagningstid:
Pumpa är en grönsak att njuta av under hösten när den är i säsong. Söt och nötig i smaken gör den sig fint i en paj med getost. Finns det fortfarande trattkantareller så får de också vara med. Vill man kan man byta ut svampen med fläsktärningar eller kanske färska fikon?
Ingredienser
4 portioner
- 1 grulle smördeg
- ca 750 gbutternutpumpa
- 1schalottenlök
- 2vitlöksklyftor
- 1 mskolivolja
- 2 msksmör
- 150 gtrattkantareller
- 1 tskchiliflakes
- 1citron, zesten
- 1-2 tskfärsk timjan
- 250 gricotta
- 2ägg
- 250 gchèvre
- salt och svartpeppar
Så lagar du
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Dela pumpan, ta bort kärnorna och skär bort skalet. Dela pumpan i tärningar. Koka eller ånga pumpan i 5–10 minuter.
3. Hacka lök och vitlök. Hetta upp olivolja och smör och stek lök och vitlök tills löken mjuknar. Tillsätt chiliflakes, pumpatärningar.Stek i 5–10 minuter. Smaka av med salt och svartpeppar. Ställ åt sidan.
4. Ansa och stek svampen i 1 msk smör i 5-10 minuter.
4. Rulla ut smördegen i en ugnsfast pajform.
5. Knäck äggen i en bunke och pensla lite ägg i botten av formen. Sätt in i ugnen i 5 minuter. Det gör att pajdegen inte blir lika ”blöt” när du lägger i fyllningen.
6. Blanda ner ricotta med äggen. Smula getosten och blanda ner hälften i ricottakrämen. Tillsätt salt, peppar och rivet citronskal.
7. Mosa pumpatärningarna med en gaffel och blanda ner alltihop i ricottakrämen. Blanda i svampen. Bred ut krämen i pajformen. Strö över resten av getosten, pinjenötter och repad timjan.
8. Grädda pajen i 20 minuter eller tills smeten stannat och pajen fått fin färg.
9. Servera med en sallad.