Pumpapaj med getost och trattkantareller

Pumpapaj med getost

Publicerat:

Tillagningstid:

Pumpa är en grönsak att njuta av under hösten när den är i säsong. Söt och nötig i smaken gör den sig fint i en paj med getost. Finns det fortfarande trattkantareller så får de också vara med. Vill man kan man byta ut svampen med fläsktärningar eller kanske färska fikon?

Ingredienser

4portioner

  • 1g
    rulle smördeg
  • ca 750g
    butternutpumpa
  • 1
    schalottenlök
  • 2
    vitlöksklyftor
  • 1msk
    olivolja
  • 2msk
    smör
  • 150g
    trattkantareller
  • 1tsk
    chiliflakes
  • 1
    citron, zesten
  • 1-2tsk
    färsk timjan
  • 250g
    ricotta
  • 2
    ägg
  • 250g
    chèvre
  • salt och svartpeppar

Så lagar du

1. Sätt ugnen på 200 grader.

2. Dela pumpan, ta bort kärnorna och skär bort skalet. Dela pumpan i tärningar. Koka eller ånga pumpan i 5–10 minuter.

3. Hacka lök och vitlök. Hetta upp olivolja och smör och stek lök och vitlök tills löken mjuknar. Tillsätt chiliflakes, pumpatärningar.Stek i 5–10 minuter. Smaka av med salt och svartpeppar. Ställ åt sidan.

4. Ansa och stek svampen i 1 msk smör i 5-10 minuter.

4. Rulla ut smördegen i en ugnsfast pajform.

5. Knäck äggen i en bunke och pensla lite ägg i botten av formen. Sätt in i ugnen i 5 minuter. Det gör att pajdegen inte blir lika ”blöt” när du lägger i fyllningen.

6. Blanda ner ricotta med äggen. Smula getosten och blanda ner hälften i ricottakrämen. Tillsätt salt, peppar och rivet citronskal.

7. Mosa pumpatärningarna med en gaffel och blanda ner alltihop i ricottakrämen. Blanda i svampen. Bred ut krämen i pajformen. Strö över resten av getosten, pinjenötter och repad timjan.

8. Grädda pajen i 20 minuter eller tills smeten stannat och pajen fått fin färg.

9. Servera med en sallad.

Dela det här receptet med dina vänner!