Pumparisotto med rostade hasselnötter och rosmarin
Tillagningstid:
Publicerat:
2016-09-13Tillagningstid:
Smakkombon pumpa, rostade hasselnötter, ost och örter är perfekt. Använd gärna pumpasorterna hokkaido eller uchiki kuri, de är vackert orange och smakar ljuvligt.
Ingredienser
4 portioner
- 1 litergrönsaksbuljong (mängden kan variera något mellan olika rissorter)
- 2 stschalottenlökar, finhackade
- 4 dlrisottoris, avorioris
- 400 gpumpa, rostad och mosad ca ½ mellanstor pumpa
- 3 dlvitt vin
- 1-2 dllagrad hårdost, riven + till garnering (här kan du välja en annan ost)
- smör eller olja till stekning
- salt, svartpeppar
Topping
- 1 dlrostade hasselnötter eller mandel, hackade
- 1 mskhonung
- 150 gsmörstekt svamp (valfritt)
- några kvistar färsk rosmarin
Så lagar du
1. Koka upp buljongen, ställ åt sidan. Hemgjord buljong är godast, men en buljongtärning i vatten funkar också bra.
2. Fräs lök mjuk i smör utan att den får färg. Tillsätt ris, rör om. Häll på vin och sjud tills det nästan kokat in, då börjar du tillsätta buljong skopa för skopa allt eftersom det kokar in. Det tar drygt 15 minuter.
3. Rör ner pumpa och låt allt bli genomvarmt. Tillsätt riven ost, smaka av med salt och peppar. Stek örterna i smör tills de är krispiga. Toppa risotton med ost, nötter, honung, örter och svamp alt brynt smör.