Pumparisotto med rostade hasselnötter och rosmarin

Pumparisotto.

Publicerat:

Tillagningstid:

Smakkombon pumpa, rostade hasselnötter, ost och örter är perfekt. Använd gärna pumpasorterna hokkaido eller uchiki kuri, de är vackert orange och smakar ljuvligt.

Ingredienser

4portioner

  • 1liter
    grönsaksbuljong (mängden kan variera något mellan olika rissorter)
  • 2st
    schalottenlökar, finhackade
  • 4dl
    risottoris, avorioris
  • 400g
    pumpa, rostad och mosad ca ½ mellanstor pumpa
  • 3dl
    vitt vin
  • 1-2dl
    lagrad hårdost, riven + till garnering (här kan du välja en annan ost)
  • smör eller olja till stekning
  • salt, svartpeppar

Topping

  • 1dl
    rostade hasselnötter eller mandel, hackade
  • 1msk
    honung
  • 150g
    smörstekt svamp (valfritt)
  • några kvistar färsk rosmarin

Så lagar du

1. Koka upp buljongen, ställ åt sidan. Hemgjord buljong är godast, men en buljongtärning i vatten funkar också bra.

2. Fräs lök mjuk i smör utan att den får färg. Tillsätt ris, rör om. Häll på vin och sjud tills det nästan kokat in, då börjar du tillsätta buljong skopa för skopa allt eftersom det kokar in. Det tar drygt 15 minuter.

3. Rör ner pumpa och låt allt bli genomvarmt. Tillsätt riven ost, smaka av med salt och peppar. Stek örterna i smör tills de är krispiga. Toppa risotton med ost, nötter, honung, örter och svamp alt brynt smör.

Dela det här receptet med dina vänner!