”Punsch”

"Punsch"

Publicerat:

Tillagningstid:

”Punschen” kan serveras både varm en kylig vinterdag eller kall över is och toppas upp med lite soda. Gott till desserten och ett perfekt alternativ till den alkoholhaltiga punschen. Receptet ger cirka 1 liter punsch.

Ingredienser

  • 2liter
    vatten
  • 2msk
    Earl Grey-te
  • 2 ½dl
    arrak/punchextrakt
  • 2dl
    honung
  • 5
    torkade pomeransskal
  • 1
    pressad citron

Så lagar du

1. Koka upp vatten på lättaste sätt (kastrull eller vattenkokare). Lägg Earl Grey i en finmaskig sil eller tesil och häll vattnet genom silen ner i en stor kastrull. Låt teet dra ett par minuter. Ta bort silen när det dragit färdigt.

2. Ställ kastrullen på spisen och tillsätt arrak/punsch-extraktet, 1 ½ dl honung och pressa ner halva citronen. Låt koka upp.

3. Dra ner värmen och låt sjuda/småputtra i 2 ½ timmar. Vätskans ska reduceras ner till ungefär halva mängden för att få en koncentrerad och fyllig smak. Titta till och rör om lite då och då. 

4. Stäng av värmen, lägg i pomeransskalen, tillsätt den sista honungen och smaka av för att se om det behöver balanseras upp med mer syra. I så fall, pressa ner resten av citronen. Låt svalna. 

5. Rengör en glasflaska ordentligt. 

6. Häll vätskan genom en silduk och häll sedan upp i glasflaskan. Märk flaskan med ”Punsch”. Drycken håller i ungefär två veckor i kylskåpet.

Tips

Arrak/punschextrakt finns att köpa i välsorterade mataffärer eller speciella kryddbutiker. Går också att beställa på nätet. 

Dela det här receptet med dina vänner!