Pupusa (fyllt majsbröd)

Tallrik med tre pupusabullar, toppade med röd coleslaw.

Publicerat:

Pupusa, ett klassiskt salvadorianskt fyllt majsbröd, får här en liten finsk twist i form av korngröt. Receptet ger ca 16 pupusa. Korngröten fungerar som bas till fyllningen, som kan varieras efter tycke och smak!

Ingredienser

16portioner

Deg

  • 7dl
    vetemjöl
  • 2dl
    rågmjöl
  • tsk
    salt
  • tsk
    bakpulver
  • 100g
    smör, osaltat och mjukt

Korngröt

  • ½st
    gul lök, stor
  • 3klyfta(or)
    vitlök
  • 1st
    stjälkselleri
  • 2msk
    olivolja
  • 1st
    lagerblad
  • 2dl
    hela korngryn (helst ej förkokta)
  • 6dl
    grönsaksbuljong
  • dl
    russin
  • salt

Köttfyllning

  • 400g
    malet kött/köttfärs
  • 1msk
    olja
  • 1tsk
    vinäger (sherry eller rödvins)
  • 2tsk
    kanel
  • 1tsk
    muskotnöt, riven
  • msk
    honung
  • 1dl
    hackad bladpersilja
  • 3dl
    kokt korngröt
  • salt och peppar

Så lagar du

Deg

1. Blanda vetemjöl, salt, bakpulver och kardemumma i en skål. Nyp i smöret och häll i det heta vattnet (akta fingrarna!). Arbeta ihop till en smidig och elastisk deg. Täck skålen och låt vila i 15 minuter.

2. Forma bollar (ca 60 g) av degen och kavla ut till tunna plättar (inte allför tunna, för annars kommer fyllningen ut). Fyll med önskad fyllning.

Korngröt (grund till fyllningen)

1. Finhacka löken, vitlöken och sellerin. Sautera i oljan i en kastrull i ca 10 minuter, tills grönsakerna har mjuknat.

2. Skölj korngrynen och lägg i kastrullen tillsammans med lagerblad och buljong. Låt småkoka med locket på enligt anvisningen på paketet (i ca 30-40 minuter).

3. Blanda i russinen mot slutet och småkoka ytterligare i ca 10 minuter. Smaksätt med salt, gröten skall vara fuktig men inte alltför lös.

Köttfyllning

1. Bryn köttet i olja tills det är riktigt krispigt, i ca 10 minuter. Smaksätt med salt, peppar, sherryvinäger, kanel, muskotnöt och honung.

2. Finhacka bladpersiljan och blanda samman köttet, korngröten och persiljan i en skål. Smaka av med salt och peppar.

3. Fyll en plätt med några matskedar fyllning, nyp ihop och platta till en plätt.

4. Stek på en torr, non-stick panna i ca 2 minuter per sida.

Servera med till exempel  en syrlig coleslaw och ett stort glas välkyld kokosdoftande horchata (mexikansk risdryck).

Dela det här receptet med dina vänner!