Pupusas

Pupusas

Publicerat:

Tillagningstid:

Fantastiska majsbröd från El Salvador. Dessa är även väldigt populära i Honduras. Pupusas fyllda med stekta bönor och ost. För att lyckas med pupusas bör du baka dem med masa harina, nixtamaliserat majsmjöl som ger dig den perfekta konsistensen på tortillabröd eller pupusas. Numera kan man hitta Masa harina i de flesta välsorterade mataffärer. Servera pupusas med den goda vitkålssalladen curtido och salsa roja.

Ingredienser

Ca 12-14 st pupusas

  • 6dl
    masa harina
  • 1,5tsk
    salt
  • 6,5dl
    kallt vatten

Stekta bönor (fyllning)

  • 2paket
    färdigkokta borlottibönor svarta bönor (à 400 g)
  • 1st
    gul lök
  • 2st
    vitlöksklyftor
  • 1st
    grön chilifrukt (valfritt)
  • 0,5tsk
    rökt paprikapulver
  • salt & svartpeppar
  • olja till stekning
  • 200g
    riven ost (jag blandade både cheddar och mozzarellaost)

Pensling

  • ca 1dl
    vatten
  • 1msk
    rapsolja

Serveringsförslag

  • Curtido
  • Tomatsalsa

Så lagar du

  1. Börja med bönorna. Finhacka lök, vitlök och chili. Hetta upp olja och stek lök tills den mjuknar och får färg.
  2. Tillsätt vitlök och chili, stek lite till. Häll av och skölj bönorna. Tillsätt bönorna och rökt paprikapulver.
  3. Stek bönorna under omrörning i ca 3-4 min. Mosa sedan bönorna lite slarvigt med en potatisstöt eller en sked. Smaka av med salt, peppar och låt fyllningen svalna. Under tiden kan du förbereda degen.
  4. Blanda masa harina med salt. Tillsätt kallt vatten och rör samtidigt om med en träslev. Rör runt tills mjölet och vattnet har blandats ihop ordentligt.
  5. Knåda seden degen med händerna i ca 3 min. Degen ska gärna vara kladdig men samtidigt smidig och lätt att arbeta med.
  6. Fördela degen i ca 12-14 bitar och forma till bollar. Jag använder en glasskopa och klickar ut degen på bakplåtspapper. Täck degen med en fuktig kökshandduk.
  7. Blanda riven ost med fyllningen som har fått svalna. Blanda ihop rapsolja och vatten i en skål. Fukta händerna lite lätt med vatten och rapsolja (detta för att degen inte ska fastna i händerna). Platta ut degen, inte för tunt, lägg en rejäl klick fyllning i degen och stäng ihop.
  8. Fukta händerna när du jobbar, forma en boll och platta sedan ut bollen. Lägg på en bricka, gärna med bakplåtspapper så de inte fastnar.
  9. Pensla en stekpanna lite lätt med rapsolja. Stek pupusan på medelhög värme ca 5 min på varje sida. Servera puppan varm, antingen nystekt eller uppvärmd.

Dela det här receptet med dina vänner!