Quaboli

Quaboli

Publicerat:

Tillagningstid:

Afghansk gryta med milda, mustiga smaker. Serveras med kryddigt ångat ris på afghanskt vis.

Ingredienser

4portioner

  • 500g
    lammkött i bitar, t ex stek eller lägg
  • 1
    gul lök
  • 1
    vitlöksklyfta
  • ½ msk
    salt
  • ca 2 msk smör och 2 msk olivolja att steka i
  • ca 1 liter
    vatten
  • 2
    morötter
  • 1dl
    sultanrussin
  • 1msk
    socker
  • ½tsk
    spiskummin
  • 1dl
    mandelspån

Till riset

  • 400g
    basmatiris
  • ½ msk
    hela kardemummakapslar

Till servering

  • 2 ½ dl
    turkisk yoghurt
  • ½dl
    finhackad mynta

Så lagar du

1. Skölj riset noggrant i ljummet vatten några gånger och låt sedan riset stå i kallt vatten.

2. Tärna köttet och strö över salt. Stek köttärningarna i hälften av olivoljan och smöret tills de får lite färg. Lägg i lök och vitlök och fortsätt steka tills löken mjuknar. Täck med vatten och låt koka i 1– 1 ½ timme eller till köttet är mört.

3. Häll av vattnet från riset. Koka upp rikligt med vatten i en kastrull, lägg i ris, ½ msk salt och 1 msk kardemummakapslar. Låt koka i 5 minuter. Häll av riset och lägg tillbaka det i kastrullen. Sätt tillbaka på spisen men på allra lägsta värmen och lägg gärna en handduk mellan kastrull och lock så det blir riktigt tätt. Låt stå i ytterligare 10–15 minuter tills riset är klart. 

4. Skala och skär morötterna i tunna stavar. Stek morötterna i resten av smöret och oljan, strö över socker och spiskummin och stek till morötterna blir glansiga och mjuka, cirka 5 minuter. Lägg sedan i russinen och låt steka någon minut till. 

5. Lyft köttet ur kastrullen och fräs det i blandningen. Tillsätt några skedar av buljongen och en klick smör. Smaka av med salt och svartpeppar.

6. Rosta mandelspån i en torr stekpanna.

7. Lägg upp riset på ett stort fat. Lyft ur köttbitarna ur buljongen och lägg ovanpå riset. Toppa med morötterna och russinen. Strö över mandelspån.

8. Servera med yoghurt och finhackad mynta.

Dela det här receptet med dina vänner!