Rabarber- och färskostdessert

Rabarber- och färskostdessert

Publicerat:

Tillagningstid:

Ingredienser

7 - 8portioner

Vaniljkokt rabarber

  • 4st
    rabarberstjälkar
  • 1st
    vaniljstång
  • 500g
    strösocker (5 dl)
  • 500g
    vatten (5 dl)
  • 1st
    citron, skalet + saften

Smuldeg

  • 200g
    digestivekex (½ pkt)
  • 40g
    strösocker (½ dl)
  • 100g
    smör, rumsvarmt
  • 3g
    bakpulver (½ tsk)
  • 3g
    kardemumma, malen
  • 30g
    vetemjöl (½ dl)

Cheesecake/färskostkräm

  • 300g
    färskost
  • 45g
    strösocker (½ dl)
  • 250g
    vispgrädde (2 dl)
  • 4g
    vaniljsocker (1 tsk)
  • 1st
    citron (saft + rasp)

Så lagar du

Vaniljrabarber

1. Dela rabarberstjälkarna i lagom långa bitar och lägg i en bunke där de kan ligga raklånga. Dela vaniljstång, skrapa ur fröna och koka upp tillsammans med socker, vatten, det gula av citronskalet och citronsaft till en lag.

2. Ta bort kastrullen från plattan och häll lagen över rabarberstjälkarna. Sätt ett lock på och låt stå tills rabarbern blivit mjuk och svalnat.

Smuldeg

3. Sätt ugnen på 180 grader. Smula kexen väl i en matberedare. Blanda ner strösocker, smör, bakpulver, kardemumma och vetemjöl.

4. Knåda för hand eller i matberedaren tills du har en smuldeg. Strö ut på en plåt med bakplåtspapper och grädda mitt i ugnen i ca 8 min. Ta ut och låt svalna.

Cheesecake/färskostkräm

5. Vispa färskost och strösocker fluffigt och vispa sedan ned lite i taget av grädden.

6. Tillsätt vaniljsocker och vispa tills krämen känns luftig och len. Pressa i citronsaft och lite rasp och blanda tills du har en slät kräm.

Servering

Varva lite smulor, rabarberbitar och färskostkräm i önskade glas.

Dela det här receptet med dina vänner!