Rabarber- och jordgubbspaj med kardemummamaräng
Tillagningstid:
Publicerat:
2019-03-26Tillagningstid:
Kardemumman är en härlig överraskning i det här somriga receptet. Uteslut marängen så blir receptet veganskt.
Ingredienser
4 portioner
Smuldeg
- 3 dlhavregryn
- 1 dlvatten
- 1 dlsocker
- 1 dlmandel
- 1 dlhasselnötter
- 1 nypa(or)salt
Fyllning
- 4-6stjälkar rabarber
- 3 dljordgubbar
- 1 dlsocker
Kardemummamaräng
- 250 gäggvita
- 3 msksocker
- 3 dlsocker
- 1 dlvatten
- 1 tskkardemumma, mald
Så lagar du
Smuldeg
1. Blanda samman alla ingredienser i en bunke så att havregrynen klumpar sig.
2. Rosta blandningen i en stekpanna eller i ugn på 170 grader tills den är lätt gyllene.
3. Lägg till sidan i en skål.
Fyllning
1. Skala rabarbern och skär ner den i ca 2 cm breda bitar.
2. Lägg i en kastrull eller stekpanna tillsammans med sockret och värm upp under omrörning tills sockret har smält och rabarbern har saftat sig.
3. Dela jordgubbarna och tillsätt dem till den varma kompotten. Rör runt och häll sedan upp i en serveringsskål. Låt svalna.
4. Häll på smuldegen och täck med kardemummamaräng.
Kardemummamaräng
1. Koka upp 3 dl socker med 1 dl vatten till 124 grader.
2. Medan detta pågår, vispa äggvitan till ett tjockt och fint skum med 3 msk socker i en stor bunke. Försök att få detta klart samtidigt som sockerlagen når 124 grader.
3. Häll i den heta sockerlagen i marängen och fortsätt att vispa tills marängen är kall. Smaksätt med kardemumma.