Rabarber- och mandelmassekaka

Rabarber- och mandelmassekaka

Publicerat:

Tillagningstid:

En riktigt maffig kaka, med drag av mazarin och rabarberpaj. Kan serveras både ljummen och kall.

Ingredienser

12 - 15portioner

  • 400g
    rabarber, inte alltför grov
  • 300g
    tärnat, rumsvarmt, mjukt smör + till formen
  • 350g
    strösocker
  • rivet skal av 1 citron
  • 3
    stora ägg
  • 200g
    vetemjöl
  • 50g
    majsmjöl eller fin polenta
  • 50g
    malen sötmandel
  • 2tsk
    bakpulver
  • 2krm
    salt
  • 100g
    grovriven mandelmassa

Servering

  • vispgrädde, vaniljglass eller pudrat florsocker

Så lagar du

1. Sätt ungen på 180 grader. Skölj, ansa och dela rabarbern i munsbitar. Vänd bitarna i 50 g av sockret och låt dra minst 20 minuter. Smörj ett bakplåtspapper väl och fodra en bakform cirka 20 x 30 cm.

2. Lägg smöret, resten av sockret och rivet citronskal i en stor skål. Vispa med elvisp tills det blandat sig väl.

3. Tillsätt äggen ett i taget, blanda väl mellan varje. Tillsätt vetemjöl, majsmjöl, mandel, bakpulver och salt, rör tills det precis bara blandat sig. Vänd ner hälften av rabarbern med eventuell saft som bildats och mandelmassan.

4. Fördela den ganska tjocka smeten i formen, jämna till ut mot kanterna. Fördela resten av rabarbern. Grädda mitt i ugnen 45–50 minuter tills kakan stigit och fått fin färg, kolla med sticka att smeten stannat.

5. Låt svalna i formen och servera kakan ljummen med grädde eller glass. Eller låt den kallna helt och bjud med pudrat florsocker till kaffet.

Dela det här receptet med dina vänner!