Rabarberglasstårta

Rabarberglasstårta dekorerad med maräng och jordgubbar.

Publicerat:

Tillagningstid:

En jättegod glasstårta är vi alla förtjänta av, barn som vuxna. Rabarberns syrlighet behövs till parfaitens och speciellt marängens sötma. Det här är en glass med många härliga smaker; vanilj, kardemumma och rabarber.

Ingredienser

8portioner

Rabarberskompott

  • 2liter
    fryst rabarber i bit, eller 1½ l färsk
  • dl
    socker
  • 1msk
    potatis mjöl

Vaniljparfait

  • 5dl
    vispgrädde
  • 5st
    äggulor
  • dl
    florsocker
  • 1tsk
    ekologisk vaniljpulver

Kardemummamaräng

  • 100g
    äggvita
  • 180g
    socker
  • ¾dl
    vatten
  • 1tsk
    citronsaft
  • 1tsk
    mald kardemumma

Topping

  • 400g
    jordgubbar
  • 1st
    lime, skalet

Så lagar du

1. Rabarberkompott: Skala rabarber och skär i grova bitar. Lägg på plåt, strö över socker och pudra på potatismjöl. Täck med aluminiumfolie.

2. Baka i ugn på 150 grader tills mjuka, cirka 30-40 minuter.

3. Vänd runt så det mosar sig lite.

4. Vaniljparfait: Vispa grädden. Vispa äggulor, florsocker och vaniljpulver cirka 3 minuter till ett pösigt skum.

5. Vänd ner grädden.

6. Varva parfait med rabarberkompott i en brödform fodrad med plastfilm. Frys mellan parfaitlagren.

7. Kardemummamaräng: Koka upp socker med vatten till 123 grader.

8. Vispa äggvita på max med citronsaft och kardemumma och häll sockerlag i tunn stråle ner i vitan (aktas för vispen). Vispa tills kall och glansig, minst 3 minuter.

9. Spritsa ut maräng runt rabarberglasstårtan och bränn gärna av med bruleebrännare.

10. Topping: Skiva jordgubbar, riv limeskal över den färdiga tårtan.

Tips:

- Tårtan går bra att förbereda och frysa med marängen påspritsad. Toppa med färska bär strax innan servering.

- Rabarbern får en mustigare smak när den rostas i ugn än när den tillagas på spisen.

- Lägg gärna in glasstårtan i frysen en stund efter spritsning. Då hålls den kall och går lättare att skära.

- Maräng som vispas med sockerlag istället för strösocker kallas italiensk maräng. Den ska inte bakas och går bra att frysa, i motsats till vanlig bakad, krispig maräng som mjuknar i frysen.

- Om man inte vill vispa marängen så länge går det bra att lägga isbad under skålen under vispningen så kallnar marängen fortare.

- När marängen är färdigvispad ska bunken gå att vända upp och ned utan att marängen trillar ut.

- Om du vill göra marängen på förhand går det utmärkt, italiensk maräng förvaras nämligen bäst i frysen.

- En parfait tinar vanligen på 16-18 minuter.

Dela det här receptet med dina vänner!