Rabarberpaj med smultopp och vaniljkräm

Tid:

Rabarberpaj med smultopp och vaniljkräm.

Tid:

Kanel- och ingefärsdoftande allt-i-ett paj med len vaniljkräm och krispig smultopp. Variera gärna kryddningen efter din egen smak, jag gillar t ex att ta i 1–2 tsk mortlade kardemummakärnor eller rivet apelsinskal.

Ingredienser

10 portioner

Pajdeg

  • 200 g
    smör
  • 300 g
    vetemjöl
  • 1
    nypa salt
  • 2 msk
    råsocker
  • 1
    citron, det gula av skalet rivet
  • 1
    ägg
  • 1 msk
    mjölk

Rabarberfyllning

  • 500 g
    rabarber, skuren i bitar
  • 1 dl
    strösocker
  • 1 tsk
    färsk ingefära, riven (alt 0,5 tsk torkad)

Vaniljfyllning

  • 3 dl
    vispgrädde
  • ½ dl
    vetemjöl
  • 1
    ägg
  • 2
    äggulor
  • 1
    vaniljstång, de urskrapade fröna
  • ½ dl
    strösocker

Smuldeg till topping

  • 75 g
    smör, smält
  • 1 dl
    strösocker
  • 2 dl
    havregryn
  • ½ dl
    vetemjöl
  • 1 tsk
    kanel
  • 1 dl
    hackad mandel eller nötter (valfritt)

Till servering

  • jordgubbar och vaniljglass (valfritt)

Så lagar du

Här kan du skriva ett inlägg