Rabarberpaj med smultopp och vaniljkräm
Publicerat:
2017-05-08Tillagningstid:
Ingredienser
10portioner
Pajdeg
- 200gsmör
- 300gvetemjöl
- 1nypa salt
- 2mskråsocker
- 1citron, det gula av skalet rivet
- 1ägg
- 1mskmjölk
Rabarberfyllning
- 500grabarber, skuren i bitar
- 1dlströsocker
- 1tskfärsk ingefära, riven (alt 0,5 tsk torkad)
Vaniljfyllning
- 3dlvispgrädde
- ½dlvetemjöl
- 1ägg
- 2äggulor
- 1vaniljstång, de urskrapade fröna
- ½dlströsocker
Smuldeg till topping
- 75gsmör, smält
- 1dlströsocker
- 2dlhavregryn
- ½dlvetemjöl
- 1tskkanel
- 1dlhackad mandel eller nötter (valfritt)
Till servering
- jordgubbar och vaniljglass (valfritt)
Så lagar du
1. Gör pajdeg: Skär smör i stora tärningar, lägg i matberedare med knivinsatsen och mixa snabbt med mjöl, salt, citronskal och socker.
2. Tillsätt ägg och mjölk, kör hastigt ihop till en deg. Ta upp degen och knåda ihop den.
3. Plasta och ställ i kyl, alt. kavla ut direkt till ca 5 mm tjocklek och klä en pajform, 24–28 cm. Ställ i kylen eller frysen.
4. Gör rabarberfyllning: Smält socker i en stekpanna utan att det bränns. Lägg i hälften av rabarbern och koka ihop några minuter. Det ska bildas lite vätska. Blanda ner resterande rabarber och ingefära. Häll upp på fat, låt svalna.
5. Vispa ihop samtliga ingredienser till vaniljfyllning. Sätt ugnen på 180 grader (varmluft 160 grader). Förgrädda pajskalet i nedre delen av ugnen tills det är genomgräddat, det tar ca 15 minuter.
6. Häll vaniljfyllningen i skalet. Höj värmen till 200 grader (varmluft 180 grader) och fortsätt grädda ca 10–15 minuter, tills den stelnat något.
7. Blanda samtliga ingredienser till smuldegen. Ta ut pajen, lägg på rabarber och strö smuldeg över.
8. Grädda tills vaniljfyllningen just har stannat och färgen på smuldegen är gyllene.
9. Servera pajen som den är eller med jordgubbar och vaniljglass.