Lyxig rabarbertarte

RabarberTarte.

Publicerat:

Tillagningstid:

En mönstrad rabarbertarte att bjuda på vid lyxiga tillfällen. Det här receptet kräver att man är noggrann, men utdelningen blir fantastisk!

Ingredienser

15portioner

  • 6-7
    späda rabarberstjälkar som ska läggas i lag över natten.

Choklad/kaneldeg

  • 100g
    vetemjöl
  • 1g
    salt
  • 45g
    florsocker
  • 60g
    mandelmjöl
  • 12g
    kakao
  • 3g
    kanel
  • 95g
    smör
  • 20g
    äggula

Pajfyllning

  • 70g
    strösocker
  • 65g
    smör
  • 1st
    ägg
  • 1krm
    salt
  • ½krm
    bakpulver
  • 40g
    mjöl
  • 15g
    mandelmjöl

Rabarberkompott

  • 3
    rabarberstjälkar, späda
  • 65g
    strösocker
  • 1msk
    citron, pressad
  • 1dl
    rabarbersaft
  • 2st
    jordgubbar, frusna
  • 1tsk
    potatismjöl
  • ½dl
    rödvin

Lag till Rabarber

  • 300g
    strösocker
  • 2cl
    citronjuice, pressad
  • 5st
    jordgubbar, frysta
  • 2dl
    rött vin
  • 5dl
    vatten

Bakade pajsmulor

  • 20g
    smör
  • 15g
    florsocker
  • 5g
    vaniljsocker
  • 40g
    vetemjöl
  • 1g
    salt

Så lagar du

Använd önskad pajform med en diameter på ca 22-24 cm. På bilden en fyrkantig pajform.

Dag 1

Inlagda rabarber

1. Koka upp lagen och låt den svalna. Häll tillbaka 1/3 del av lagen i en kastrull och koka upp.

2. Lägg i rabarberstänger (som är rensade) och låt dem koka i lagen ca 2 minuter (under lock)

3. Tag ur rabarbern (så att den inte blir för mjuk) och lägg rabarben i den 2/3 avsvalnade lagen. Låt den nyligen uppkokade lagen svalna av och häll sedan den över lagen och rabarben.

4. Ställ rabarbern (som ligger i lagen) i kylen över natten.

Choklad/kaneldeg

1. Blanda mjöl, kakao, mandelmjöl, florsocker, salt och kanel. Blanda i äggulan och smöret tills degen inte har några klumpar. Försök att blanda så lite som möjligt, annars blir degen seg. Platta ut degen och lägg degen i kylen över natten (inplastad).

Dag 2

1. Smörj en pajform och fodra den med choklad/kaneldegen

Pajfyllning

1. Rör smöret och sockret fluffigt. Rör i ägget. Blanda sedan i vetemjöl, salt, och bakpulver och rör tills smeten blir ”slät”.

2. Smeta ut pajfyllningen i den fodrade formen och grädda på 175 grader i ugnen ca 15-20 minuter tills pajfyllningen fått en gullen brun färg.

Rabarberkompott

1. Skär ner rabarben i små bitar och lägg dem i en kastrull tillsamman med socker, citron, jordgubbar och rödvin.

2. Koka upp blandningen och koka ”sönder” rabarbern och jordgubbarna. Blanda potatismjölet och rabarbersaften och red av kompotten.

3. Bred kompotten ovanpå tarten. Skär ut de inkokta rabarberna i önskat mönster och lägg den ovanpå rabarberkompotten (på bilden är ett fiskbensmönster utskuret). Jag har penslat rabarbern med sockerlag och gelatin. 2 dl sockerlag + 1 blad gelatin.

4. Pudra kanterna med florsocker och dekorera efter önskemål, i filmen hade jag bakade pajsmulor, minimaränger och pistagenötter som jag dekorerade med.

Bakade pajsmulor

1. Blanda ingredienserna tills de bildas lite större smulor. Bre ut smulorna på ett bakpapper och grädda dem i 200 grader tills de fått en gyllenbrun färg, 5-8 minuter beroende på ugn.

Dela det här receptet med dina vänner!